Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе говорила про це під час участі в міжнародній конференції: «Стратегічна плутанина на шахівниці великих держав». Іванна Климпуш-Цинцадзе поставила під сумнів існування геополітичної шахівниці у світі сьогодні. Адже ситуація з 1997 року, коли колишній Радник президента США з національної безпеки Збігнєв Бжезінський описав її у своїй книзі «Велика шихівниця», суттєво змінилася. «Шахи – це коли гравці грають за правилами. А сьогодні Захід грає за правилами, а автократії просто беруть та перевертають шахівницю», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона переконана, що нині світ спостерігає агонію та початок розпаду Російської імперії, бо як і писав Бжезінський, без України Російської імперії не буде. «Намагання загарбати Україну —це є її остання конвульсія. Проблема полягає в тому, що під час загибелі цієї імперії гинуть та потерпають мільйони українців. І не зрозуміло скільки часу це ще триватиме», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що війна Росії проти України ставить багато питань і має багато наслідків для світу та світового порядку загалом. По-перше, вторгнення в Україну поставило питання чи зараз взагалі існує міжнародне право та концепція територіальної цілісності: «І власне не через агресію Росії, а через реакцію на неї. Причому починаючи з 2014 року, коли Захід фактично змирився з анексією Криму і частини сходу України та продовжував робити бізнес з Росією, будувати газогін. І ми бачимо, що багато хто на Заході сьогодні готовий змиритися з новими територіальними загарбаннями РФ, аби заморозити війну та передати її наступним поколінням». Тому Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що збереження єдності серед західних союзників у підтримці України є вкрай важливим. «Ми надзвичайно вдячні за ту неймовірну підтримку, яку ми отримуємо зараз. Але ми перебуваємо в дуже складній і нагальній ситуації, коли ця допомога не тільки не повинна припинятися, а навпаки — активізуватися», — сказала голова Комітету.
Другим наслідком війни, на її думку, є активізація автократій та їхніх проксі. І це може спровокувати ефект доміно нових конфліктів, першим з яких є напад Хамасу на Ізраїль.
Третім і позитивним наслідком війни, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, є пробудження Заходу. «Захід починає згадувати, що цінності важливіші, ніж добробут, що ними не можна торгувати, що їх треба захищати. Це відбувається повільно, але це відбувається», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також позитивним наслідком вона вважає посилення ролі НАТО: «Ми бачимо прогрес в НАТО. Відновлення усвідомлення своєї місії як оборонного, насамперед, військового союзу. І я сподіваюсь, що НАТО стане глобальним, а не лише євроатлантичним альянсом, бо протистояти диктатурам можна лише на глобальному рівні».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що вторгнення Росії в Україну привернуло також увагу до ролі міжнародних організацій у світі, й питання того, чи відповідають вони взагалі покладеним на них обов’язкам та ролям. Бо багато з них суттєво себе дискредитували і не можуть мати майбутнього в такому вигляді, в якому вони є сьогодні.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також застерегла, що з автократіями не можна домовлятися, оскільки вони інші за своєю суттю і на рівні еліт, і на рівні суспільств. Тому важливо зараз із допомогою союзників зупинити Росію в Україні, щоби не допустити розповзання цієї війни на інші держави й інші території. «Ми маємо бути об’єднаними і зробити все, щоби Російська Федерація була переможена, ізольована і ослаблена до такого стану, щоб більше не змогла здійснити ще одну атаку, вдарити по Україні чи будь-яку країні знову», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58