На засіданні 16 травня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону №11173 про внесення змін до деяких законів України (щодо паралельного імпорту лікарських засобів). Законопроєкт пропонує достроково запустити інститут паралельного імпорту в Україні. Це, на думку авторів документа, сприятиме підвищенню конкуренції, зниженню цін на ліки та, відповідно, зробить медичні препарати доступнішими для українців. Комітет ухвалив висновок, що проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції.

Також на засіданні члени Комітету розглянули та ухвалили висновки щодо таких законопроєктів:

проєкту Закону №0269 «Про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про обмін та взаємну охорону інформації з обмеженим доступом. Метою цієї Угоди є забезпечення охорони інформації з обмеженим доступом, обмін якою здійснюється між Сторонами або між юридичними чи фізичними особами, які перебувають під їх юрисдикцією, або яка  створюється в рамках двосторонніх програм відповідно до цієї Угоди. Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити законопроєкт за основу та в цілому.

Проєкт закону №10411 про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу. Законопроєкт, зокрема, пропонує запровадити нові терміни та привести існуючу термінологію Митного Кодексу у відповідність до термінології європейського законодавства. Запровадити концепцію митного представництва, аналогічну тій, що функціонує в країнах ЄС та привести положення Кодексу щодо доставки, пред’явлення товарів, а також їх тимчасового зберігання під митним контролем у відповідність до Регламентів ЄС. Комітет ухвалив висновок, що положення проєкту Закону не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №4254 про публічні консультації. Законопроєкт, як вказано у пояснювальній записці, створено з метою визначення основних засад проведення публічних консультацій під час формування та реалізації державної політики, а також під час вирішення питань місцевого значення. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить Угоді про асоціацію, водночас, потребує суттєвого доопрацювання із необхідністю врахування принципу правової визначеності та зазначених у висновку зауважень.

Проєкт Закону №11172 про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо маркування лікарських засобів. Документ пропонує гармонізувати вимоги національного законодавства щодо маркування лікарських засобів до вимог Директиви Європейського Парламенту і Ради 2001/83/ЄС від 6 листопада 2001 року про Кодекс Співтовариства щодо лікарських засобів призначених для застосування людиною. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №11002 про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт" щодо реалізації прав на транспортне обслуговування осіб з інвалідністю. Проєкт пропонує встановити додаткові умови до транспортних засобів на міських, приміських, міжміських маршрутах загального користування, які мають бути пристосовані для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, в кількості до 50 відсотків загальної кількості автобусів на міських автобусних маршрутах загального користування (починаючи з 2025 року — до 70 відсотків), до 30 відсотків - на приміських, та до 25 відсотків – на міжміських. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить Угоді про асоціацію, водночас, потребує доопрацювання із врахуванням висловлених зауважень та  забезпечення принципу правової визначеності.

Проєкт Закону №11168 про внесення зміни до частини першої статті 14 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність». У пояснювальній записці зазначено, що законопроєкт розроблено з метою забезпечення безперервного та безперешкодного здійснення прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (далі – САП) покладених на них функцій та узгодження статті 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» з положеннями Закону України «Про прокуратуру». Комітет ухвалив висновок, що проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції, праву ЄС та міжнародним зобов’язанням України у сфері боротьби з корупцією.

Проект Закону №10441 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів щодо деяких аспектів підвищення безпеки учасників дорожнього руху. Законопроєкт пропонує визначити відповідальність осіб, які керують легкими персональними електричними транспортними засобами, за порушення правил дорожнього руху. Комітет ухвалив висновок, що проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Проєкт Закону №11081 про внесення зміни до підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України  щодо встановлення податкових пільг на операції з ввезення транспортних засобів для осіб залучених до захисту України. Документ пропонує зменшити або скасувати податкові платежі під час ввезення транспортних засобів для осіб, які належать до складу сил безпеки і сил оборони України. За висновком Комітету, положення проєкту Закону не відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС. Такий самий висновок Комітет ухвалив і щодо законопроєкту №11080 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43793) про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо  особливостей оподаткування ввізним митом транспортних засобів для осіб залучених до захисту України.

Проєкт Закону №11113 про внесення змін до статті 307 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за збут неповнолітнім особам наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Документ пропонує доповнити частину другу статті 307 Кримінального кодексу України нормою, якою встановлюється додаткова кваліфікуюча ознака злочину, а саме «збут наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів неповнолітній особі». Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції та праву ЄС.

Проєкт Закону №8311 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами. Проєкт пропонує вдосконалити санкційну політику та підвищити ефективність управління державним, комунальним майном та арештованими активами. За висновком Комітету, Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує суттєвого доопрацювання з метою забезпечення захисту прав людини та дотримання принципу правової визначеності.
 
Проєкт Закону №10265 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу. Законопроєкт, як вказано у пояснювальній записці, розроблено для поступової інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС, а саме – отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС в частині послуг роумінгу шляхом приєднання до єдиної роумінгової зони Європейського Союзу «Роумінг як вдома» («Roam-Like-AtHomе»/RLAH). Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону підготовлений до другого читання (в редакції від 08.05.2024 року) не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58