Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

02 квітня 2024, 08:44

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з парламентською делегацією Нідерландів

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч з парламентарями з Нідерландів. У складі делегації були депутати та депутатки, які представляють комітети із закордонних справ та європейських відносин Нідерландів.

Члени Комітету подякували нідерландським колегам за військову, гуманітарну та фінансову підтримку. А також за те, що вони особисто приїхали в Україну. «Ми дуже вдячні за те, що ви підтримуєте Україну у себе вдома, але також і знаходите час, щоб особисто приїхати до нас. Це дуже важливо, бо ви можете простежити, що тут відбувається і як змінюється ситуація в Україні», — сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що Україна дуже сподівається на продовження і посилення допомоги з боку Нідерландів, особливо, зважаючи на зволікання з підтримкою України у США. Наголосила, що Україні терміново потрібні додаткові засоби для оборони у повітрі, бо протягом останніх тижнів Росія з великою інтенсивністю обстрілювала українські міста і села, вбиваючи мирне населення та знищуючи енергетичну інфраструктуру. І саме засоби протиповітряної оборони можуть зупинити російську авіацію, яка заходить дедалі глибше на територію України. Водночас, попри щоденну боротьбу за виживання, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна продовжує працювати і здійснювати необхідні трансформації на шляху європейської інтеграції. Голова Комітету наголосила, що Україна свій поступ на шляху до ЄС вибудовувала не останні два роки, а останні 10 років, з часу укладання Угоди про асоціацію з ЄС. Вона також вважає, що важливо, щоби в Євросоюзі уважно стежили за виконанням Україною своєї домашньої роботи, необхідної для приєднання до ЄС. «Це збільшувальне скло, під яким зараз Україна, допоможе нам більш якісно виконати свої завдання, з першого разу, щоби не довелося переробляти», — сказала  Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також додала, що важливо, щоби Україна та інші країни-кандидатки не стали заручниками внутрішніх реформ в Європейському Союзі. І щоби процес їхнього приєднання відбувався паралельно, а не залежно від процесу внутрішніх реформ в ЄС.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук поінформував нідерландську делегацію про кроки, які зараз Україна має зробити зі свого боку в процесі євроінтеграції. Він також висловив сподівання, що процес вступу буде дещо зміненим і буде відбуватися поетапно. Це, зокрема, передбачає, що держави-кандидатки отримують певні переваги від вступу не після того, як виконають увесь масив завдань, а після кожного етапу. І це б дало змогу розв’язати багато складних ситуацій в процесі вступу, як от протести польських фермерів на кордоні з Україно.

Секретар Комітету Вадим Наливайченко подякував Нідерландам за проведення в Гаазі міністерської конференції «Відновлення справедливості для України».
Він переконаний, що це допоможе фахівцям, які працюють над тим, щоби Росія була притягнена до відповідальності.

Для нідерландської парламентської делегації у тому складі, в якому вона прибула до України — це був перший закордонний візит. У листопаді минулого року в Нідерландах відбулися парламентські вибори. І депутати вирішили, що Україна — саме та держава, яку вони хочуть відвідати першою. Члени делегації запевнили, що у їхньому парламенті є широка підтримка України і готовність нарощувати допомогу Україні, зокрема через підтримку коаліції F-16, та постачання Україні засобів для оборони у повітрі.