Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

28 лютого 2024, 18:29

Депутати та представники проєктів технічної допомоги обговорили пріоритети й виклики євроінтеграції

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук взяли участь у координаційній зустрічі представників проєктів міжнародної технічної допомоги (IPTAC). На зустрічі обговорювали   роль Верховної Ради на шляху України до повноправного членства в Європейському Союзі. 

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала проєктам технічної допомоги за активну підтримку в процесі європейської інтеграції. Вона зауважила, що символічно і вкрай важливо, що ця координаційна зустріч із визначення пріоритетів та викликів відбувається у другу річницю з дня подання Україною заявки на вступ до ЄС. «Парламент має бути одним з основних центрів трансформації України. Має тісно співпрацювати з Урядом України, на якого покладена головна відповідальність у формуванні шляху євроінтеграції. Але має також бути дуже активно і предменто залучений до роботи з усіма стейкхолдерами», — наголосила голова Комітету. Вона додала, що сьогодні Верховна Рада стикається з великими викликами, бо працює в умовах воєнного стану, відповідно, обмежена у взаємодії з українським суспільством. Це перешкоджає відкритому обміну думками з надзвичайно важливих питань. Але цих питань і цих дискусій не уникнути на шляху реформ і перетворень. На даний момент, поки не ухвалена переговорна рамка з ЄС, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, парламентарі мають зосередити свої зусилля на тому, щоб забезпечити оновлену законодавчу базу для євроінтеграції. «У нас є проєкт закону, розроблений проєктом Association4U, який міг би, за умови доопрацювань, слугувати законодавчим євроінтеграційним механізмом взаємодії між Парламентом та Урядом», — зауважила голова Комітету. Зараз Комітет з питань інтеграції України до ЄС у пілотному режимі працює, розглядаючи і ухвалюючи висновки до законопроєктів як до першого, так і до другого читання. І важливо, щоби висновки євроінтеграційного Комітету були обов’язовими для виконання іншими комітетами Парламенту. Принаймні, можна розпочати з ухвалення змін до регламенту.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що вкрай важливо збільшувати інституційну спроможність органів влади, інвестувати у забезпечення достатньої кількості кадрів — фахових державних службовців. І це, передовсім, стосується профільного комітету — Комітету з питань інтеграції України до ЄС. «Ми маємо дуже обмежену кількість фахівців, які зараз працюють у Комітеті. І я наразі не бачу системної роботи з боку керівництва Верховної Ради, щоби збільшити кількість фахівців, які працюють над оцінкою українського законодавства щодо відповідності праву ЄС», — сказала голова Комітету. Вона закликала учасників зустрічі просувати важливість і необхідність збільшення спроможності Комітету з питань інтеграції України до ЄС, бо це якраз той важливий інструмент євроінтеграції, який працював в інших країнах, що вже проходили цей шлях.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що важливо повернути прозорість і відкритість роботи Верховної Ради, доступ до неї журналістів, щоби стумулювати залучення суспільства до обговорення важливих рішень, які ухвалюються в Парламенті. Вона додала, що важливо також виробити чіткі й прозорі механізми взаємодії Парламенту з Урядом, адже парламентський контроль у будь-якій демократичній державі є наріжним каменем балансу влади. Тому в Україні він має бути терміново відновлений.

Взаємодія з іноземними парламентами, на думку голови Комітету, також є критично важливою в адвокатуванні та лобіюванні інтересів України. У цьому контексті необхідно відновити повноцінну міжпарламентську взаємодію та міжпарламентську дипломатію.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук, який також є Головою Парламентського Комітету асоціації Україна-ЄС, впевнений, що роль і функції цього Комітету також мають бути переглянуті, зважаючи на відкриття переговорів з Україною про її вступ до ЄС. Вадим Галайчук зазначив, що зараз є новий Меморандум порозуміння між Верховною Радою та Європейським Парламентом, у якому наголошено на важливості роботи Парламентського Комітету асоціації Україна-ЄС та комітетів українського Парламенту та Європарламенту у процесі європейської інтеграції. «Я сподіваюся, що ми зможемо відповідати цим наново перевизначеним завданням ПКА та Комітетів», — сказав Вадим Галайчук. Він також наголосив на важливості як внутрішньої, так і зовнішньої комунікації європейської інтеграції України. За його словами, те, що відбувається зараз на кордонах у зв’язку із експортом української агропродукції, якраз доводить важливість цієї комунікації. «Експерти мають працювати з цифрами, створювати ефективні комунікаційні кампанії, в яких звертати увагу саме на ті побоювання і виклики, які виникають через приєднання України до ЄС», — сказав Вадим Галайчук. Ще одним важливим завданням, за його словами, є забезпечення сталості і тяглості підтримки України з боку ЄС на парламентському рівні. Європарламент демонстрував неймовірну відданість і ефективність у цих питаннях. Але з наближенням виборів і формуванням нового складу Європейського Парламенту важливо забезпечити такий же активний і сталий порядок денний у підтримці України.