Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

15 січня 2024, 21:21

«ЄС має інвестувати в допомогу Україні, щоби гарантувати свою власну безпеку» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе виступила на конференції COSAC.  COSAC — це Конференція Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів і країн-кандидатів на вступ до ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала країнам-членам ЄС, в тому числі Бельгії, яка нині головує в Європейському Союзі, за ухвалення рішення про відкриття переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу. За її словами, це рішення допоможе Україні продовжувати здійснювати ті важливі демократичні перетворення, які вона проводить уже майже десять років. Вона також наголосила, що рішення про відкриття перемовин є винятково важливим не лише для України та інших країн-кандидаток, а й для самого Євросоюзу, бо це шанс для нього стати важливим геополітичним гравцем: «Не лише країни кандидатки, країни-члени ЄС, а й увесь світ отримав чіткий сигнал, що Європейський Союз відіграватиме дедалі сильнішу і важливішу роль впливового міжнародного гравця».

Голова Комітету наголосила, що власне саме розширення і є майбутнім Європейського Союзу. Бо саме так він еволюціонує із суто економічної спільноти до спільноти, яка об’єднує держави на основі цінностей, свободи та безпеки. Але вона також зазначила, що розширення Європейського Союзу передбачає багато змін — бюджетних, процедурних, зміни політик і зміни підходів до ухвалення рішень. «Ми сподіваємось, що усі ці зміни будуть  впроваджуватися на гнучких і прозорих засадах», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона наголосила, що не тільки країни-кандидатки мають інтегруватися в ЄС, а й ЄС має інтегруватися у свій оновлений формат. «Тому ми вітаємо заклики до реформ всередині ЄС. І ці реформи мають відбуватися паралельно з реформами в країнах, які інтегруються», — зазначила голова Комітету. Водночас вона наголосила, що реформи всередині ЄС не повинні обмежувати чи стати перешкодою для приєднання нових членів, що в процесі приєднання нових членів важливо подбати про те, щоб всередині ЄС не було зловживань принципом одностайності.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що компонент безпеки сьогодні є ключовим для майбутнього ЄС. Безпека, за її словами, — основа розвитку всіх інших сфер: «Якщо ми не зосередимося на безпеці — всіх інших цілей досягти буде дуже важко. Тому, дивлячись у майбутнє, я сподіваюся, що ми всі працюватимемо для того, щоб розширений ЄС був, передовсім, безпечний. У тому числі і через підтримку України». За словами голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС, нинішні загрози з боку Росії для ЄС є більшими, ніж будь-коли. Про ймовірність нападу РФ уже говорять і в Балтійських країнах, і у Швеції, і у Фінляндії. Більше того, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, загроза Третьої світової війни сьогодні є високою, як ніколи. «Світ заходить в епоху високої турбулентності, в епоху Третьої світової війни. І ця війна гібридними інструментами уже ведеться в усьому світі», — сказала вона.  Тому підтримка України з боку Євросоюзу, за її словами, є важливою не лише для українців, а й для безпеки всієї Європи: «ЄС має зупинити війну на континенті й інвестувати в безпеку України і свою власну. Це важливо не лише для українського народу, а й для всього континенту».

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що нинішнє розширення ЄС буде нестандартним. «Євросоюз через це розширення відкриває для себе новий світ. Давайте скористаємось цією можливістю створити великий простір демократії, свободи, достатку і єдності для майбутніх поколінь», — підсумувала голова Комітету.