Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

11 січня 2024, 10:38

Рада ЄС узгодила елементи нового механізму фінансової підтримки України Ukraine Facility

Посли держав-членів ЄС схвалили частковий мандат на переговори щодо пропозиції про створення спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility. Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС. Цей інструмент передбачає залучення до 50 мільярдів євро на відбудову України протягом наступних чотирьох років. Його ухвалення блокувала Угорщина і рішення Європейської Ради про схвалення часткового мандату для переговорів є першим кроком до розблокування процесу.

Частковий мандат Ради ЄС на ведення переговорів не включає питання, пов’язані з бюджетом, зокрема загальний обсяг фінансування та частку грантів і позик. Вони залежатимуть від результату переговорів щодо середньострокового перегляду бюджету ЄС.

Вінсент ван Петегем, міністр фінансів Бельгії зазначив, що Європейський Союз має надавати непохитну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно. «Метою програми Ukraine Facility є надання постійної підтримки Україні для її відбудови в умовах безпрецедентних викликів, спричинених російською агресивною війною. Водночас ця підтримка допоможе Україні продовжувати реформи та зусилля з модернізації, необхідні для руху до майбутнього членства в ЄС.

Ухвалений Радою ЄС частковий мандат дасть змогу почати переговори з Європейським парламентом щодо пропозиції про створення Ukraine Facility. Щоб набути чинності цей інструмент має бути офіційно ухвалений Радою ЄС та Європарламентом.