Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

29 травня 2023, 07:42

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала західних партнерів позбутися страху перед Росією



Україна після перемоги має стати повноправним членом НАТО, а не отримувати міфічні гарантії безпеки від членів Альянсу. На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час Київського безпекового форуму.

Вона зазначила, що попри неймовірну допомогу від західних партнерів, яку в Україні надзвичайно цінують, усе ще немає готовності і політичної сміливості партнерів зробити останній рішучий крок щодо членства України в НАТО.  «Це мені нагадує всю цю історію, яку ми проходимо протягом останніх 15-ти місяців. Ви пам'ятаєте, що спочатку ішлося про Джевеліни і стінгери. Потім ішлося про системи артилерійські. Потім довго ішлося про танки, нарешті, рішення було ухвалене. Ми насправді з квітня минулого року говоримо про F-16. Нарешті, рішення про те, що пілотів треба готувати, ухвалено», — сказала  Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона наголосила, що кожен день цієї дискусії, невпевненості і остраху перед Росією як ядерною державою, на жаль, призводить до додаткових втрат серед українських громадян, захисників і захисниць, до зруйнованих міст і сіл, замінованих полів, знищеної природи, депортованих дітей і дорослих, до геноциду української нації.

Голова Комітету закликала західних партнерів позбутися страху перед Росією в ухваленні стратегічних рішень. «Мені хотілося би, щоби ми прийшли вже до того моменту, коли є політична воля сказати дійсно Росії і підтвердити не лише в заявах, що Росія не має впливу на ухвалення рішення в середині Альянсу. Адже на сьогодні виходить так, що попри всі заяви, які ми неодноразово чули від наших колег з Альянсу, Росія безпосередньо має вплив на те, що Україна не приймається до Альянсу. Тому це про відвертість перед собою, це про відвертість і відповідальність перед неймовірними Силами оборони України і перед українським суспільством. І я переконана, що рішення про запрошення України до Альянсу буде ухвалене. Якщо не у Вільнюсі, бо у Вільнюсі не завершується історія і наші всі намагання, то у Вашингтоні. Чи в якомусь іншому форматі», — сказала голова Комітету. Вона висловила сподівання, що це рішення буде ухвалене значно швидше, заради того, щоби мир, якого найбільше прагне саме український народ, був дійсно стійким і тривалим. А це можливо тільки з реальними гарантіями, які можливі тільки через членство України в НАТО.