Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

27 лютого 2023, 19:20

«Перемога України означатиме перемогу демократичного світу над автократіями», — Іванна Климпуш-Цинцадзе


Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Чому Україна має перемогти?», яка відбулася у відомому берлінському кафе, що досі мало назву «Moscow». За пропозицією Фонду Конрада Аденауера, для проведення заходу на підтримку України це кафе перейменували у «Cafe Kyiv». А вже під час події Фонд Конрада Аденауера висловив пропозицію, що цей громадський простір має залишити назву «Cafe Kyiv» принаймні до перемоги України у війні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що перемога України означатиме, в першу чергу, перемогу демократичного світу над автократіями. Бо Україна зараз бореться не лише за своє право на існування. Вона бореться за світовий порядок, заснований на правилах і повазі до міжнародного права, територіальної цілісності та недоторканності держав. Тому перемога України означатиме повернення Заходу до своїх цінностей не лише на словах, але й у реальних справах: «Я би сказала повернення на фундаментальному рівні – на рівні суспільств, коли люди підтримують Україну, незаважаючи на те, що це призводить до економічних негараздів в їхніх країнах».

Водночас голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС упевнена, що вже зараз світ має думати про те, якою має бути поразка Росії. Багато лідерів, за її словами, уже відкрито говорять про поразку РФ, але все ще бояться допустити думку про її крах. Це означає, що на рівні політичних еліт поки немає розуміння того, з якою Росією світ матиме справу після закінчення війни.

Щодо євроатлантичного майбутнього України — воно, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, є незворотним і потрібним не лише для України, а й для самого Альянсу. Адже без членства України в НАТО, без гарантій безпеки від Альянсу говорити про стійкий мир на континенті не доводиться. Саме відмова надати План дій щодо членства в НАТО Україні та Грузії свого часу призвела до того, що Путін сприйняв це, як слабкість Заходу. І це дало йому підстави почати війну спершу у Грузії, а згодом і в Україні. Не прийняття ж України в НАТО після перемоги у цій війні, на думку голови Комітету, стало б зрадою з боку НАТО України, народ якої зараз вмирає на форпості західного світу.