Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

07 лютого 2023, 11:46

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч з парламентською делегацією Нідерландів

У зустрічі із делегацією Комітету в закордонних справах Палати Представників Генеральних Штатів (Парламенту) Нідерландів взяли участь: голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук, секретар Комітету Валентин Наливайченко, членкині Комітету  Марія Мезенцева та Олена Вінтоняк, голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня цього Комітету Марія Іонова, голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов і член цього Комітету Микола Стефанчук.

Учасники української делегації подякували Нідерландам за військову, політичну та гуманітарну підтримку. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що цю підтримку треба нарощувати, бо Росія не відмовилася від ідеї стерти Україну із мапи світу, тому для України великою потребою і пріоритетом є отримання сучасної західної  зброї якнайшвидше. «Ми вдячні за ту допомогу, яка вже була надана, за військову і політичну підтримку. Але скажу прямо — нам потрібно більше: велика кількість зброї, щоб ми могли захистити себе, свій народ і звільнити свою землю», – сказала вона.

Голова Комітету привітала надання Україні, нарешті, сучасних танків, але, на жаль, дискусії, які передували цьому, призвели до того, що Україна втратила час. А час — це життя людей — військових і цивільних. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала не зволікати з наданням засобів ППО та ПРО, а також із початком навчання українських пілотів винищувачів. «Ми говорили про закриття неба. Але ми не просимо, щоб ви це робили за нас. Ми просимо обладнання — засоби ППО, щоб захистити наших цивільних і нашу інфраструктуру. Не треба боятися, що це призведе до ескалації. Росії не потрібні приводи для ескалації. Вона сама їх вигадує. І вона буде воювати до того часу, поки матиме засоби, поки не буде ослаблена, покарана та ізольована», — сказала голова Комітету.

Вона також подякувала за підтримку у тренуванні українських вояків. На саміті ЄС, за її словами, було оголошено, що ще 30 тисяч українських солдатів пройдуть навчання. Але і цього, на думку голови Комітету, недостатньо. В українському війську, за її словами, служать найдостойніші з людей. Це представники видатних професій — лікарі, викладачі, власники бізнесів, айті професіонали. Для України тренування своїх захисників — це, передовсім, турбота про життя людей. І це відрізняє Україну від Росії, де людське життя не варте нічого. Тому Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала підтримати створення більшої кількості навчальних програм для українських захисників: «Людям також потрібно дати змогу пройти ротацію. Деякі з них на передовій по 11 місяців. Це багато і виснажливо. Щоб мати змогу боротися з тією ж ефективністю — ми маємо дати їм можливість перезавантажитись. Тому ми будемо вдячні за будь-яку допомогу у створенні тренувальних місій».

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко також закликав нідерландських колег збільшити військову підтримку України. Путін, за його словами, не рахується з людським ресурсом. У Росії останнім часом було мобілізовано велику кількість військових, щоб знову напасти на Україну. Тому збройна підтримка доможете зберегти життя українців. Також Олександр Мережко високо оцінив важливу роль Нідерландів у створенні спеціального трибуналу для покарання Росії.

Нідерландська делегація запевнила, що більшість у їхньому Парламенті вболіває за Україну і підтримує надання Україні допомоги. Прем’єр-міністр Нідерландів в ефірі телеканалу CNN однозначно заявив, що Росія має програти у цій війні. За словами депутатів, торік обсяг військової допомоги Нідерландів Україні сягнув майже мільярда євро. Цього року допомогу планують збільшити до майже двох мільярдів євро. Також Нідерланди пообіцяли всебічну підтримку у питанні запровадження санкцій проти Росії та створення спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності.