Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

16 січня 2023, 08:13

В Україні за підтримки ЄС стартує програма обміну електричних лампочок на енергоощадні

Уряд України затвердив програму з обміну ламп розжарювання на світлодіодні. Про це йдеться у постанові «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням». Її було ухвалено на засіданні Уряду 10 січня 2023 року.

Програма запрацює наприкінці січня. Однак у застосунку Дія вже можна подати заяву на обмін старих лампочок на енергоощадні LED-лампи. Поки що запис на обмін працює в режимі бета-тесту, який стартує 16 січня. На цьому етапі послуга доступна у Вінниці, Черкасах, Одесі та Львові. Долучитися до бета-тесту послуги з обміну лампочок зможуть громадяни України, які досягли 18 років, мають паспорт та верифікований номер облікової картки платника податків.

Механізм програми передбачає, що особа приносить 5 ламп розжарювання у відділення Укрпошти, де обмінює їх на нові енергоощадні. За даними НЕК «Укренерго», зараз українці використовують до 40% електроенергії у власних будинках. Водночас, за даними Міненерго України, вдома вони використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають майже у вісім разів більше електроенергії, ніж сучасні світлодіодні лампи. За оцінками фахівців, перехід на світлодіодні лампи дасть змогу споживати на 7-10% менше електроенергії в моменти пікового навантаження. Це допоможе суттєво скоротити дефіцит електроенергії в енергосистемі, яка сильно постраждала внаслідок російських обстрілів. Перша партія з 15 млн ламп надходитиме поступово впродовж декількох тижнів. Насамперед до великих міст, щоб досягти максимального ефекту економії. До кінця лютого лампочки надішлють і до найменших сіл.

Профінансував придбання 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України Європейський Союз. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час міжнародної донорської конференції на підтримку України у Парижі у грудні минулого року сказала: «Коли 50 мільйонів таких лампочок буде доставлено з нашими партнерами в Україну, це заощадить 1 ГВт — річний обсяг виробництва атомної електростанції! У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями. Тому Комісія готова мобілізувати 30 мільйонів євро. Я сподіваюся, що інші приєднаються. Бо в ці часи страждань і темряви так важливо нести світло в Україну».

Долучитися до бета-тесту послуги з обміну лампочок на енергоощадні можна у Дії за посиланням.