Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

02 січня 2023, 10:05

Швеція почала головування в Раді Європейського Союзу

1 січня 2023 року Швеція розпочала головування в Раді ЄС, яке триватиме півроку. Своїми основними пріоритетами Швеція назвала безпеку, конкурентоспроможність, зелену енергетичну трансформацію, а також демократичні цінності та верховенство права.

«Швеція головує в Раді Європейського Союзу в період історичних викликів. Незаконне, неприйнятне та неспровоковане вторгнення Росії в Україну є загрозою європейській безпеці з жахливими наслідками для міграції, а також глобальних постачань продовольства та енергії. Україна бореться за своє виживання як нації і за безпеку та життя своїх громадян. ЄС та його держави-члени згуртувалися у безпрецедентній підтримці України та залишатимуться й далі на її боці. Необхідно забезпечити продовження співпраці з надійними партнерами, включаючи міцний трансатлантичний зв’язок», вказано у повідомленні (https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/en/programme/priorities/) про початок шведського головування в Раді ЄС.

У ньому також зазначено, що економіки країн ЄС зазнали серйозних збитків внаслідок російської війни та маніпуляцій з енергопостачанням. Підвищення рівня інфляції та цін на енергоносії призвели до того, що компанії та громадяни ЄС стикаються з неабиякими труднощами. Попри це, Швеція має намір продовжували перехід ЄС до зеленої економіки.

Одним з основних пріоритетів шведського головування є безпека. У цьому контексті зазначається, що єдність країн ЄС — ключова складова європейської безпеки. «Швидка та рішуча відповідь ЄС на вторгнення в Україну є проявом нашої сили, коли ми діємо разом. Головування Швеції ставить у пріоритет продовження економічної та військової підтримки України, а також підтримки України на шляху до Євросоюзу. Це вимагатиме подальших зусиль як на національному рівні, так і на рівні ЄС. Потрібні подальші кроки для реконструкції та реформ на шляху євроінтеграції», йдеться у повідомленні.

Задля зміцнення безпеки Євросоюзу та його громадян, як вказано у повідомленні про пріоритети шведського головування в Раді ЄС, важливо досягти консенсусу щодо надійної європейської політики безпеки та оборони в тісній співпраці з партнерами. Тому, подальші кроки базуватимуться на спільних діях щодо протидії агресії Росії проти України, а також на реалізації Стратегічного компасу та інших ініціатив.