Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

15 листопада 2022, 16:29

Конференція парламентських комітетів з європейських питань держав-членів ЄС (COSAC) ухвалила резолюцію на підтримку України

13-15 листопада 2022 року у Чехії відбулося LXVIII Пленарне засідання COSAC – Конференції парламентських комітетів з європейських питань держав-членів Європейського Союзу.

За результатами засідання учасники ухвалили резолюцію, в якій у найрішучіший спосіб засудили неспровоковане, невиправдане та незаконне вторгнення росії в Україну та закликали до негайного та беззастережного виведення всіх російських сил і військової техніки з території України.

У резолюції вказано, що COSAC засуджує організацію росією незаконних фіктивних референдумів на території  України в її міжнародно визнаних кордонах та спроби незаконної анексії Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України. «Односторонні рішення Росії свідомо порушують Статут ООН і нехтують заснованим на правилах міжнародним порядком. У Росії немає легітимних підстав для будь-яких дій на території України», — йдеться у документі.

Учасники COSAC приголомшені та рішуче засуджують ракетні атаки Росії та атаки безпілотниками-камікадзе на Україну, спрямовані на цивільну, енергетичну інфраструктуру та навчальні заклади, руйнування будинків та вбивства мирних жителів. Ці дії є злочинами проти людства, і COSAC закликали національні парламенти визнати нинішній російський режим терористичним.

У резолюції COSAC також закликає:
створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для відповідальності за злочини агресії, досудового переслідування та покарання за воєнні злочини та інші злочини, згідно з міжнародним правом, скоєні в Україні, у тому числі шляхом впровадження принципу універсальної юрисдикції;
створити дієвий механізм відповідно до міжнародного права для конфіскації індивідуальних і національних активів, заморожених внаслідок санкцій ЄС, і використати ці активи для компенсації шкоди, завданої Україні та її народу російською агресією; Росія має повністю відшкодувати матеріальні та нематеріальні збитки, завдані Україні;
Закликає лідерів ЄС до подальшого посилення санкцій проти Росії та Білорусі, щоб зупинити неспровоковану російську агресію.
закликає лідерів ЄС продовжувати демонструвати єдність і силу та надавати Україні гуманітарну, політичну, фінансову та військову підтримку (при цьому поважаючи специфіку політики безпеки та оборони окремих держав-членів), а також негайну, середню та довготривалу підтримку;
закликає Єврокомісію продовжити роботу над комплексним пакетом відновлення для України;
закликає національні парламенти держав-членів ЄС — продовжувати сприяти Верховній Раді України в її зусиллях виконати вимоги членства в ЄС.

Окрім цього, COSAC підтримує заклики Європарламенту використовувати існуючі європейські інституції для вдосконалення механізмів координації постачань сучасних систем озброєнь, а також навчання українських військових у державах-членах ЄС. При цьому у документі підкреслено, що спільній європейській безпеці загрожує Росія, тому спільна європейська відповідальність – протистояти цій загрозі.

COSAC вітає рішення Європейської Ради надати статус країни-кандидатки Україні та Республіці Молдова, а також готовність надати статус країни-кандидатки Грузії та повністю підтримує їхній прогрес на шляху приєднання до Європейського Союзу.

COSAC також вітає першу зустріч європейської політичної спільноти в Празі, але зазначає, що вона не повинна стати замінником розширення Європейського Союзу.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС привітала ухвалення цього історичного документу. «Ми вдячні всім друзям України всередині COSAC, які допомогли ці важливі меседжі закласти в резолюцію і отримати їхню підтримку», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.