Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

15 листопада 2022, 16:29

Конференція парламентських комітетів з європейських питань держав-членів ЄС (COSAC) ухвалила резолюцію на підтримку України

13-15 листопада 2022 року у Чехії відбулося LXVIII Пленарне засідання COSAC – Конференції парламентських комітетів з європейських питань держав-членів Європейського Союзу.

За результатами засідання учасники ухвалили резолюцію, в якій у найрішучіший спосіб засудили неспровоковане, невиправдане та незаконне вторгнення росії в Україну та закликали до негайного та беззастережного виведення всіх російських сил і військової техніки з території України.

У резолюції вказано, що COSAC засуджує організацію росією незаконних фіктивних референдумів на території  України в її міжнародно визнаних кордонах та спроби незаконної анексії Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України. «Односторонні рішення Росії свідомо порушують Статут ООН і нехтують заснованим на правилах міжнародним порядком. У Росії немає легітимних підстав для будь-яких дій на території України», — йдеться у документі.

Учасники COSAC приголомшені та рішуче засуджують ракетні атаки Росії та атаки безпілотниками-камікадзе на Україну, спрямовані на цивільну, енергетичну інфраструктуру та навчальні заклади, руйнування будинків та вбивства мирних жителів. Ці дії є злочинами проти людства, і COSAC закликали національні парламенти визнати нинішній російський режим терористичним.

У резолюції COSAC також закликає:
створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для відповідальності за злочини агресії, досудового переслідування та покарання за воєнні злочини та інші злочини, згідно з міжнародним правом, скоєні в Україні, у тому числі шляхом впровадження принципу універсальної юрисдикції;
створити дієвий механізм відповідно до міжнародного права для конфіскації індивідуальних і національних активів, заморожених внаслідок санкцій ЄС, і використати ці активи для компенсації шкоди, завданої Україні та її народу російською агресією; Росія має повністю відшкодувати матеріальні та нематеріальні збитки, завдані Україні;
Закликає лідерів ЄС до подальшого посилення санкцій проти Росії та Білорусі, щоб зупинити неспровоковану російську агресію.
закликає лідерів ЄС продовжувати демонструвати єдність і силу та надавати Україні гуманітарну, політичну, фінансову та військову підтримку (при цьому поважаючи специфіку політики безпеки та оборони окремих держав-членів), а також негайну, середню та довготривалу підтримку;
закликає Єврокомісію продовжити роботу над комплексним пакетом відновлення для України;
закликає національні парламенти держав-членів ЄС — продовжувати сприяти Верховній Раді України в її зусиллях виконати вимоги членства в ЄС.

Окрім цього, COSAC підтримує заклики Європарламенту використовувати існуючі європейські інституції для вдосконалення механізмів координації постачань сучасних систем озброєнь, а також навчання українських військових у державах-членах ЄС. При цьому у документі підкреслено, що спільній європейській безпеці загрожує Росія, тому спільна європейська відповідальність – протистояти цій загрозі.

COSAC вітає рішення Європейської Ради надати статус країни-кандидатки Україні та Республіці Молдова, а також готовність надати статус країни-кандидатки Грузії та повністю підтримує їхній прогрес на шляху приєднання до Європейського Союзу.

COSAC також вітає першу зустріч європейської політичної спільноти в Празі, але зазначає, що вона не повинна стати замінником розширення Європейського Союзу.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС привітала ухвалення цього історичного документу. «Ми вдячні всім друзям України всередині COSAC, які допомогли ці важливі меседжі закласти в резолюцію і отримати їхню підтримку», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.