Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

05 серпня 2022, 10:11

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам критично важливо, щоб США продовжували надавати зброю»

Підтримка України з боку Сполучених Штатів аж до перемоги — є критично важливою для нашої країни. На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила в прямому ефірі одного з телеканалів. Вона зазначила, що проміжні вибори, які відбудуться в листопаді цього року в США, є певним викликом для України і необхідністю мобілізувати роботу з представниками як демократів, так і республіканців.

Це потрібно для того, щоби у разі зміни балансу сил у Конгресі на користь республіканців знайти додаткових союзників, щоби підтримати курс на подальшу підтримку України. «Для нас це критично важливо. Нам критично важливо, щоби Сполучені Штати продовжували надавати зброю, критично важливо, щоби вони це були готові робити до перемоги України. Я дуже вдячна пані Послу (Бріджит Брінк, посол США в Україні) за те, що вона говорить так, до перемоги», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету також пояснила, чому так важливо, щоби саме Сполучені Штати визнали російську федерацію державою, що спонсорує тероризм: «Єдина країна у світі, яка, якщо визнає росію державою-спонсором тероризму, і це матиме юридичні та правові наслідки — це, якраз, Сполучені Штати Америки. Інші держави, коли ухвалюють такі рішення — вони є великою і серйозною політичною підтримкою, вони можуть нам додавати можливостей розраховувати на додаткові санкції, але в них немає у такому випадку затверджених юридиних механізмів. У Сполучених Штатах є». Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що за цим рішенням підуть так звані вторинні санкції, які будуть унеможливлювати велику кількість торговельних контрактів між російськими компаніями і компаніями в різних країнах світу, які на сьогодні не прямо підтримують Україну.

Рішення щодо визнання росії державою-спонсором тероризму може бути ухвалене виключно Держдепартаментом Сполучених Штатів, не через рішення парламентарів. «Але такий стимулюючий поштовх до рішення Держдепартаменту вже було ухвалено Сенатом, і зараз ми всі працюємо над тим, щоби аналогічне рішення було ухвалене і Палатою представників. Це такий політичний, парламентський тиск на виконавчу владу, щоби вона ухвалила це рішення», — сказала голова Комітету. На компанії ж, які в разі ухвалення цього важливого рішення, порушать заборону на контракти з росією — чекають додаткові санкції, наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Вони не зможуть, наприклад, користуватися іншими торговельними преференціями у світі.

І тоді кожна компанія буде, відповідно, зважувати для себе ці ризики — наскільки їм вартує іти на ці ризики. І це дійсно діє. Такі санкції накладені на чотири країни з боку Сполучених Штатів Америки і тому для нас це принципово важливо».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зазначила, що Державний Департамент США наразі не ухвалив остаточного рішення розірвати останні лінії контактів з російською федерацією, визнавши росію державою, що спонсорує тероризм: «Але нам потрібно над цим працювати. Те, що здавалося нам неможливим буквально кілька місяців тому — воно стає можливим, стає вже історією. Тому це про нашу спільну, скоординовану роботу з боку України, яка сьогодні потрібна».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила, що, за словами Посла Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк, США дуже уважно стежать за порядком денним реформ в Україні. Там вважають, що велика кількість змін можлива навіть під час воєнного стану, і війна не може бути прикриттям для того, щоби не проводити реформи. «Очевидно, що антикорупційна сфера є одна з принципових, але не виключно.

Це і реформа Конституційного Суду, і ті всі речі, які закладені навіть в умовах Європейського Союзу щодо надання нам кандидатського статусу і це певною мірою буде така скоординована увага наших партнерів. І від того, як ми будемо рухатися, також буде залежати позитивна налаштованість суспільств вільного світу і далі визнавати, що Україна належить до демократичної родини», — підсумувала голова Комітету.