Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

06 червня 2022, 11:26

Комітет підтримав законопроєкт, який пропонує спростити обіг товарів між Україною та ЄС

На засіданні 6 червня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкт №7324 про внесення змін до деяких законів України щодо визнання в Україні результатів оцінки відповідності, проведеної в державах-членах Європейського Союзу. Цей документ, як вказано у пояснювальній записці, пропонує дозволити вільний обіг на території України товарів, які відповідають вимогам безпечності нехарчової продукції Євросоюзу, без проходження додаткових процедур оцінки відповідності в Україні. «В умовах воєнного стану і особливо блокади морського кордону України Україні необхідно забезпечити негайне і радикальне спрощення обігу товарів на кордоні між Україною та державами-членами ЄС. Зняття технічних бар’єрів є однією з важливих складових цього завдання», — впевнені автори законопроєкту. Члени Комітету ухвалили висновок, що законопроєкт №7324 не суперечить праву Європейського Союзу та Угоді про асоціацію.

На засіданні також розглянули та ухвалили висновки щодо таких законопроєктів:

Проєкт Закону №6466  — щодо посилення захисту прав осіб, визнаних судом недієздатними. Він пропонує надати особам, визнаним недієздатними, право самостійно звертатися до суду із заявою про звільнення призначеного їм опікуна та наділення таким правом членів сім’ї недієздатних осіб. За висновком Комітету, документ не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Законопроєкт №6085 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. Проєкт, зокрема, пропонує спростити порядок отримання електронних довірчих послуг; забезпечити можливості використання удосконалених електронних підписів, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та засобів електронної ідентифікації з аналогічним рівнем довіри. За висновком Комітету, законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №6464 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності. Законопроєкт має на меті імплементувати в українське законодавство положення Угоди про асоціацію з ЄС щодо загальних зобов’язань, цивільних заходів, процедур і засобів захисту прав інтелектуальної власності, передбачених частиною третьою Глави 9 Розділу IV Угоди та Директивою 2004/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 29.04.2004 про захист прав інтелектуальної власності. Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу, але потребує доопрацювання з метою врахування положень статті 242 Угоди про асоціацію.

Такий самий висновок Комітет ухвалив і щодо альтернативного проєкту Закону №6464-1.

Проєкт Закону №7039 про освіту дорослих. Він пропонує створити законодавчу основу функціонування центрів освіти для дорослих. Документ не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

Щодо альтернативного законопроєкту про освіту дорослих  №7039-1 Комітет ухвалив висновок, що він також не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.


Проєкт Закону №6100 про внесення змін до частини 1 статті 4 Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Він пропонує частину першу статті 4 Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» викласти у новій редакції, а саме: «1. Здатність пластикових пакетів до біорозкладання визначається відповідно до гармонізованих європейських стандартів та стандарту PAS 9017 Британського інституту стандартів». За висновком Комітету, проєкт закону суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію.

Також Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу, розглянувши на своєму засіданні проєкт закону №0153 про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про оплачувану діяльність членів сімей дипломатичного та іншого персоналу дипломатичних представництв та/або консульських установ, ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити цей проєкт закону за основу та в цілому