Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

08 березня 2022, 21:00

Україна очікує єдності від держав ЄС щодо надання їй статусу кандидата на приєднання до Євросоюзу

Про це заявила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що на неформальному засіданні глав-держав та урядів ЄС у Парижі 10 – 11 березня держави-члени матимуть консенсус щодо вступу України в ЄС і щодо особливої процедури розгляду заявки України.

Єврокомісія, на думку голови Комітету, має на що спертися готуючи висновок про надання Україні статусу кандидата на приєднання до ЄС, адже має оцінку Угоди про асоціацію, погоджену всіма державами-членами та представлену під час 23-го Саміту Україна-ЄС.

«У зв’язку з війною Російської Федерації проти України, нам потрібен чіткий меседж зі сторони ЄС, що ми боремось за європейську Україну, чіткі меседжі на підтримку українського народу, який проливає кров за європейські цінності та безпеку Європи», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Спеціальна процедура заявки України на вступ є надзвичайною, зважаючи на надзвичайні обставини, але це не прецедент, зазначила голова Комітету. Свого часу так до ЄС приєдналася Східна Німеччина. Тоді ситуація теж вимагала нестандартних рішень.

«Ми маємо ще багато домашніх недопрацювань, але давайте щиро, – в ЄС приймали і менш готових членів, ніж ми. Після війни суспільство буде ще більш вимогливе щодо реформ і нетерпиме до корупції. Нині ж ми захищаємо весь континент і платимо за європейські цінності ціну, яку не платили навіть держави засновниці», сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Зволікання із наданням Україні статусу кандидата на приєднання до ЄС може стати поганим сигналом не лише для України, а й для всієї Європи, бо продемонструє її слабкість перед Росією, переконана голова Комітету.