Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

04 лютого 2022, 13:15

Фонд “Відродження” підтримав проєкт, який допомагає Комітету аналізувати законопроєкти щодо сумісності з правом ЄС

 Фонд “Відродження” підтримав проєкт, який допомагає Комітету аналізувати законопроєкти щодо сумісності з правом ЄС


Триває реалізація проєкту «Забезпечення євроінтеграційного курсу України шляхом збільшення обсягу експертно-інформаційної підтримки Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС», який було розпочато на початку листопада 2021 року. Цей проєкт реалізує ГО «Євроатлантичний курс» за фінансової підтримки Фонду «Відродження». 

За три місяці співпраці з Комітетом фахівці проєкту опрацювали та надали висновки до понад 30 законопроєктів. Це, зокрема, проєкти законів про економічний паспорт, про громадянство, про захист персональних даних українців, про екологічне страхування, про електронні комунікації та інші. Під час аналізу законопроєктів фахівці досліджують, чи відповідають запропоновані у них положення праву Європейського Союзу та зобов’язанням України за Угодою про асоціацію.
 
Завданням Комітету з питань інтеграції України до ЄС є аналіз усіх законопроєктів, що надходять на розгляд Верховної Ради щодо того, чи сумісні вони з правом Європейського Союзу. За Угодою про асоціацію з ЄС, Україна має привести своє законодавство у відповідність до норм і регламентів, які працюють у Європейському Союзі. Це дасть змогу нашій державі інтегруватися в ЄС у політичній, економічній, енергетичній, екологічній, гуманітарній та інших сферах.
 
Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе неодноразово наголошувала, що секретаріат Комітету має найбільший обсяг експертного навантаження з усіх Комітетів ВР, але йому бракує інституційної спроможності. “На жаль, керівництво Парламенту ніяк не чує нас і не має “апетиту” для того, аби збільшити експертну спроможність секретаріату, який викладається на 200%. Якщо ми налаштовані не на балачки, а на реальне виконання Угоди про асоціацію, то профільний Комітет має бути посилений. Наразі ж, громадські організації мають більше розуміння важливості оцінки законопроєктів щодо їхньої відповідності нашим зобов’язанням за Угодою, ніж влада”, – підкреслює Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також подякувала за допомогу проєкту технічної допомоги ЄС “Association4U”, громадським організаціям, які працюють у сфері енергетики, захисту довкілля, бізнес асоціаціям, а також Міжнародній організації з міграції. “І звичайно, ми тісно співпрацюємо за різною спеціалізованою тематикою з Українською частиною Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС та її окремими членами. Допомога неурядових організацій дуже важлива, це реальна практична допомога, але вона однак не замінює інституційну спроможність, яку повинен мати Парламент”, – сказала голова Комітету.

За період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (6 вересня 2021 р. – 28 січня 2022 р.) Комітет надав висновки до понад 340 законопроєктів. Висновки до 30 з них були підготовлені фахівцями проєкту «Забезпечення євроінтеграційного курсу України шляхом збільшення обсягу експертно-інформаційної підтримки Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції до ЄС». Проєкт триватиме до 31 травня 2022 року.