Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

01 листопада 2021, 09:09

Україна розпочинає головування у Стратегії ЄС для Дунайського регіону

Із листопада 2021 по листопад 2022 року Україна головуватиме у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону (ЄСДР). Наша країна стала першою державою, що не є членом ЄС, яка очолить цю платформу. Очолюючи Стратегію ЄС для Дунайського регіону, Україна зобов'язується продовжувати ініціативи країн, які раніше очолювали ЄСДР, та докладати усіх зусиль для досягнення суттєвих результатів, особливо щодо впровадження переглянутого у 2020 році Плану дій Стратегії.

Рішення про головування України у Стратегії ЄС для Дунайського регіону було одностайно ухвалене 17 лютого 2021 року, під час головування Словаччини. За принципом ротації, головування в ЄСДР переходить до держави-учасниці на один рік. Роль президента полягає в тому, щоб здійснювати координацію 14 країн басейну річки Дунай та реалізацію стратегічних ініціатив ЄС у регіоні.

Дунайська стратегія – це довгострокова політика Європейського Союзу, а також платформа і план дій зі співпраці країн дунайського регіону. До неї входять чотирнадцять країн-учасниць. Дев’ять країн-членів ЄС: Австрія, Болгарія, Німеччина, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія, Чехія та п’ять країн, що не входять до складу ЄС: Боснія і Герцеговина, Молдова, Сербія, Україна та Чорногорія. Українська частина Стратегії охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області. Стратегія спрямована на забезпечення інфраструктурного, екологічного, соціально-економічного та інституційного розвитку регіону. Ключовими завданнями ЄСДР є зміцнення міжнародних зв’язків, привернення політичної уваги до необхідності розвитку Дунайського регіону, посилення співпраці між органами влади на всіх рівнях у регіоні.