Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

27 жовтня 2021, 08:59

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у засіданні Міжпарламентської Ради Україна-НАТО

У Одесі відбувається дводенне засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО. Ця Рада — інструмент парламентського контролю, який дозволяє Україні спільно з Парламентською Асамблеєю НАТО моніторити реалізацію стратегії євроатлантичної інтеграції України.

У рамках заходу обговорюють реформи в Україні, співпрацю України з Північноатлантичним альянсом, виклики безпеці в Чорноморському регіоні, протидію російській підривній діяльності та дезінформації в Україні, а також деокупацію Криму. У своєму виступі Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на важливості посилення міжпарламентського співробітництва в рамках Міжпарламентської ради Україна-НАТО, адже інтеграція до Європейського Союзу та НАТО на різних рівнях є насамперед відповіддю на запит українських громадян.

На думку Голови Комітету, мілітаризація Криму та агресивні дії Росії на морі становлять серйозну загрозу для південного флангу НАТО. Росія намагається підірвати оборонний потенціал альянсу, порушуючи доступ до зон конфлікту у випадку кризи.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила про важливість продовження реформ, особливо у оборонній сфері. «Україна мала б більше шансів у наближенні до стандартів ЄС та НАТО, було більш чітке формулювання, куди рухається країна, чому це важливо та який її внесок. Це спільне завдання для всіх, хто вважає, що членство України в Альянсі та ЄС є єдиним прийнятним шляхом» — підкреслила Голова Комітету.

Голова Комітету привітала єдність усіх політичних сил, незалежно від партійної приналежності, у питанні співпраці з країнами НАТО: « Розуміючи перед якою загрозою ми перебуваємо, ми тут усі абсолютно одностайні, незалежно від партійної приналежності, стосовно необхідності залучення максимальної допомоги від Північноатлантичного Альянсу, стосовно їхньої присутності і в Чорному морі для того, щоби підвищити безпеку в Чорноморському регіоні, і для того щоби максимально стимулювати Україну для проведення реформ відповідно до тих цілей, які ми на себе взяли в Конституції України, і які підтримують громадяни України».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зауважила, що питання України, її боротьба з агресором, має пріоритезуватися нашими західними партнерами.  «На жаль, сьогодні питання безпеки все таки знизилося на порядку денному для євроатлантичного простору, для євроатлантичної спільноти і сюди приїхали друзі України, які готові працювати далі для того щоби повернути і Україну, і конфлікти на теренах Грузії у міжнародний порядок денний», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також додала, що вкрай важливим є сам факт того, що такий діалог з країнами альянсу відбувається і що він нарешті проходить в офлайн форматі, незважаючи на обмеження в Одесі, яка перебуває у червоній зоні. «Наші друзі все ж таки вирішили не скасовувати цей формат спілкування і своєї присутності тут в Україні.