Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

25 жовтня 2021, 15:12

Україна отримала другий транш фінансової допомоги від ЄС

Сьогодні Європейська комісія від імені ЄС виділила Україні 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги. Це другий і останній транш у рамках поточної програми для України. Перший транш Україна отримала у грудні 2020 року.

Нинішня виплата є частиною пакету екстреної макрофінансової допомоги у розмірі 3 мільярдів євро для десяти партнерів ЄС із розширення та сусідства, який має на меті допомогти їм подолати економічні наслідки пандемії COVID-19.

Валдіс Домбровскіс, виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії з питань економіки, яка працює для людей, сказав: «Ми надаємо Україні підтримку у вигляді програми макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 мільярда євро. Другий транш цієї допомоги в розмірі 600 мільйонів євро, що був виділений сьогодні, є чітким сигналом підтримки Європейським Союзом порядку денного реформ в Україні. Україна доклала значних зусиль для виконання умов надання макрофінансової допомоги, а також досягла задовільного прогресу в співпраці з Міжнародним валютним фондом. Надаючи Україні фінансову та технічну підтримку, ЄС допомагає підвищити рівень життя українців, а своєю потужною політичною підтримкою ми посилюємо інтеграцію України до Європейського Союзу».

Паоло Джентілоні, комісар з питань економіки, заявив: «Сьогоднішній транш у розмірі 600 мільйонів євро збільшує загальну суму позик, наданих Євросоюзом Україні у вигляді макрофінансової допомоги, до 4,4 мільярда євро. Ці виплати є не лише відчутним доказом нашої солідарності з українським народом, а й відображенням того, що Україна продовжує виконувати ключові зобов’язання щодо реформ, узгоджених з МВФ та Європейською Комісією».

Надання макрофінансової допомоги ґрунтується на позитивній оцінці Комісією прогресу України у впровадженні заходів, передбачених умовами програми макрофінансової допомоги, спрямованої на подолання наслідків COVID-19.  Україна виконала всі вісім політичних зобов’язань, що стосуються управління державними фінансами, державного урядування та верховенства права, покращення бізнес-клімату, галузевих реформ та реформування держпідприємств.

Україна також досягла прогресу у впроваджені узгодженої політики в межах асоційованої програми з Міжнародним валютним фондом. Зокрема, це стосується законодавчих досягнень у судовій сфері. Міжнародний валютний фонд успішно завершив свою місію з перегляду програми  18 жовтня 2021 року.

Сьогоднішній транш ознаменував завершення сьомої з десяти програм макрофінансової допомоги, передбаченої пакетом у розмірі 3 мільярдів євро для подолання наслідків COVID-19, а також виплату перших траншів всім партнерам.

Європейська Комісія продовжує тісно співпрацювати з іншими партнерами в питаннях макрофінансової допомоги щодо своєчасного виконання узгоджених політичних програм.

Джерело