Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

21 вересня 2021, 09:29

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у Європейському економічному конгресі

Іванна Климпуш-Цинцадзе відвідала Європейський економічний конгрес у Катовіце. Його учасники обговорили виклики, з якими зіштовхнувся світ. Багато уваги приділили пандемії та її наслідкам.

Голова Комітету зауважила, що епідемія лише посилила вже існуючі тренди, а – це фрагментація та віртуалізація світу, де цілісності – розпадаються. Соціальні мережі емоцій керують ухваленням рішень на державному рівні. Цінності руйнуються сумнівним недалекоглядним прагматизмом, а глобальні загрози отримують, не спільні, а національні відповіді.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що з коронавірусом західний світ майже навчився боротися і завтра-післязавтра його переможе, як попередні й наступні віруси та економічні кризи. Проте велике питання, чи навчився він протистояти автократичним режимам, дії яких спрямовані на руйнацію самої сутності західної цивілізації – її цінностей та ідеї глобального світу. Європа перебуває в неприпустимому шпагаті як до внутрішніх, так і до зовнішніх викликів, — переконана Голова Комітету. Найкраще це ілюструє протидія агресивній політиці Росії, якщо такою протидією можна назвати добудову ПП-2 та презентовану Стратегію щодо РФ. Суть такої політики: протидіяти – взаємодіючи, а живим прикладом її ефективності, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, є сьогоднішня ціна на газ у Європі.

Європа має встати зі шпагату, і європейські країни не повинні замикатися у своїх національних квартирах. Глобальні виклики мають отримувати відповіді на глобальному рівні, і ЄС має бути лідером у цих процесах. Автократичні режими мають бути покарані не шляхом умиротворення, яке вони розглядають виключно як слабкість, — переконана Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Водночас Євросоюз, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, має визначитися щодо трьох країн Східного партнерства — України, Грузії та Молдови. Якщо ЄС все ще відданий цілям, проголошеним при його створенні, то він має запропонувати трьом країнам новий інструментарій їхньої інтеграції до євроатлантичної спільноти. Це має бути трансформація у бік посилення політичної частини Угод про асоціацію та створення платформи для вступу до ЄС, — підсумувала Голова Комітету.