Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

18 серпня 2021, 09:16

Міністри закордонних справ Європейського Союзу на позачерговому засіданні обговорили події в Афганістані

За результатами позачергової зустрічі міністрів закордонних справ ЄС було ухвалено Декларацію Високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки від імені всього Союзу щодо ситуації в Афганістані. У ній вказано, що переговорний процес між урядом Афганістану і талібами дав шанс для досягнення порозуміння, яке б принесло безпеку та мирне співіснування в Афганістані та в регіоні. «ЄС закликає всі сторони в Афганістані поважати взяті зобов’язання та продовжувати подальше всебічне, всеосяжне та тривале політичне розв’язання ситуації. Захист та дотримання всіх прав людини, зокрема прав жінок та дівчат», — йдеться у заяві.

ЄС підкреслив виняткову важливість безпеки всіх своїх громадян в Афганістані, а також місцевого персоналу, який працює на Євросоюз або на його держав-членів. Також ЄС приділятиме особливу увагу тим афганцям, чия безпека може опинитися під загрозою через їхню принципову прихильність до цінностей Європейського Союзу.

«ЄС закликає до негайного припинення будь-якого насильства, відновлення безпеки та громадського порядку, захисту та поваги до цивільного життя, гідності, а також приватної власності в усьому Афганістані. У зв'язку з цим ЄС висловлює глибоку стурбованість повідомленнями про серйозні порушення прав людини та зловживання у різних частинах Афганістану» — йдеться у Декларації. — «Всеосяжне та всеохоплююче політичне врегулювання та стійке вирішення конфлікту слід встановлювати не силою, а шляхом змістовних переговорів на основі демократії, верховенства права та конституції».

Євросоюз нагадав про важливість збереження політичних, економічних та соціальних досягнень афганського народу з 2001 року, таких як права жінок, дітей та осіб, які належать до меншин, включаючи доступ до освіти та охорони здоров’я. «Афганістан як підписант Статуту ООН повинен підтримувати та просувати цінності, права та принципи, закріплені в ньому, та виконувати свої міжнародні зобов’язання», — йдеться у заяві.

У Декларації вказано, що Євросоюз має на меті і далі продовжувати підтримувати афганський народ та демократію, належне управління, права людини та соціально-економічний розвиток у країні, включаючи зусилля щодо запобігання та управління ризиками, пов’язаними з нестабільним Афганістаном у постійному конфлікті. Водночас, зазначено, що співпраця з будь-яким майбутнім урядом Афганістану буде залежати від мирного та всеохоплюючого урегулювання та поваги до основних прав усіх афганців, включаючи жінок, молоді та осіб, які належать до меншин, а також від поваги до міжнародних зобов’язань Афганістану, прихильності до боротьби з корупцією та запобігання використанню території Афганістану терористичними організаціями.

«Європейський Союз продовжить надавати допомогу афганському народові, зважаючи на потреби, і закликає всіх суб’єктів дозволити безпечний та безперешкодний доступ до гуманітарної допомоги афганським жінкам, чоловікам та дітям, які цього потребують, у тому числі великій кількості внутрішньо переміщених осіб», — йдеться у Декларації.

Нагадаємо, 15 серпня в Афганістані таліби взяли під контроль столицю країни Кабул. Президент Ашраф Гані втік із Афганістану, а уряд заявив про «мирний перехід влади». Країни ЄС закрили свої посольства, евакуюють дипломатів та своїх громадян. Тисячі людей перебувають в аеропорту Кабула, намагаючись втекти з країни.