Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

18 червня 2021, 13:05

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у IX Саміті Робочої групи США-Україна

Учасники зустрічі обговорили основні виклики у відносинах України та Сполучених Штатів і колективного Заходу та ті напрями, де Україна потребує найбільшої підтримки західних партнерів.

Голова Комітету зазначила, що після важливих самітів, які буквально напередодні відбулися між лідерами ЄС та США, США та Росії, реальної зміни геополітичного контексту для України не відбулося. На саміті НАТО було підтверджено заяву, яка прозвучала ще у 2008 році про перспективи членства нашої країни в Альянсі. Зараз, на думку голови Комітету, важливо зосередитися на тому, як цього досягти. Найперше, треба подолати скептицизм та політичні вагання в деяких столицях НАТО щодо того, що Україна не виконує реальну програму реформ. «На жаль, протягом останнього часу ми спостерігали багато декларацій з боку української влади, які не підкріплені системними зусиллями. А це не допомагає нам у нашому євроатлантичному порядку денному та у побудові довірливих відносин із нашими західними партнерами», — переконана голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що є багато напрямів, де співпраця між Україною та західними партнерами може і має розвиватися. Це, передовсім, питання безпеки та стабільності, зокрема, в Чорноморському регіоні, включаючи підтримку НАТО та європейських партнерів, спільну боротьбу з кіберзагрозами та протидію російській агресії. «Президент Байден чітко вчора заявив про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. І це надзвичайно важливий сигнал. Але, окрім цього, Україна підняла питання укладання зі Сполученими Штатами угоди у сфері безпеки та оборони. Це було б чудовим фундаментом і каркасом для наших відносин у сфері безпеки. І це було б проявом того, що наші відносини виходять на новий рівень. Водночас, ми надзвичайно цінуємо усе, що було зроблено у двосторонній співпраці досі», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету також нагадала, що українська діаспора є потужним інструментом, і Україна сподівається на підтримку від українців по всьому світу через залучення, обговорення, участь у важливих ініціативах, а також через підтримку українського порядку денного: «Важливо забезпечити, щоб Україна не зникала з радарів і не опускалася в порядку денному наших західних партнерів».

Іванна Климпуш-Цинцадзе акцентувала, що Україна потребує негайної допомоги і підтримки Заходу у протистоянні добудові газогону «Північний потік-2», бо це не економічний проєкт Росії, а екзистенційна загроза Україні: «Це не просто вдарить по кишені України і зруйнує нашу транзитну спроможність, це геополітичний інструмент, який Росія використовує проти України і всього світу, і тут потрібна негайна підтримка Заходу. Єдність Берліна та Вашингтона щодо цього питання є важливою, але наша держава не має стати жертвою  у цьому процесі». Голова Комітету наголосила, що для України, яка бореться з російською навалою, зараз вкрай важливо бачити, що цінності наших західних партнерів не поступаються місцем економічним інтересам.