5 березня Комітет ВР з питань інтеграції України до ЄС одностайно підтримав схвальний проєкт висновку щодо законопроєкту №2246 про вдосконалення законів у сфері поводження з тваринами.

Автори документа наполягають, що його мета — не вигадувати нічого нового у сфері захисту тварин, а змусити працювати ті закони, які на сьогодні вже ухвалені.

Які закони щодо захисту тварин в Україні вже ухвалені?

Якщо переглянути законодавчу базу, то норма, що забороняє жорстоке поводження з тваринами, в українському законодавстві присутня вже 14 років. Це частина 7 статті 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Цей закон ухвалено ще в 2006 році, але на практиці згадана норма досі не працює. І відбувається це з двох причин:

1.    не існує затвердженого переліку тварин, що важко переносять неволю та/або дресирування;
2.    у Кримінальному кодексі відсутня юридична відповідальність осіб, які порушують зазначену норму.

Як в країнах Євросоюзу регулюється ця сфера?

У 2005 році у європейському законодавстві з’явився прецедент, який викликав жваву дискусію щодо того — мають право на життя у 21 сторіччі цирки з тваринами чи ні.

У січні 2005-го Австрія заборонила утримувати тварин у цирках на законодавчому рівні. Це викликало обурення і спротив Європейської асоціації цирків. Остання подала скаргу на рішення Австрії до Європейської Комісії, стверджуючи, що така заборона суперечить одній з чотирьох основних свобод ЄС, а саме – вільному руху послуг. Європейська Комісія, зі свого боку, вирішила, що питання захисту диких тварин у цирках належить до компетенції держав-членів ЄС. І кожна держава має право обмежити вільний рух послуг, якщо він загрожує добробуту тварин. Але вже згодом та сама Комісія підтвердла, що повна заборона використання диких тварин у цирках є обмеженням свободи надання послуг, як це передбачено в статті 56 Договору про функціонування Європейського Союзу. Отже, ухвалювати таке суперечливе рішення — дозволяти чи забороняти цирки з тваринами — було віддано на відкуп внутрішніх законів держав-членів ЄС.

То чи є цирки з тваринами у Європі зараз?

І так, і ні.

На сьогодні заборона на законодавчому рівні використовувати тварин у цирках діє у таких державах:
-    Греція, Кіпр та Мальта – заборонили використання всіх тварин у цирках;
-    Австрія, Нідерланди — усіх (окрім, наприклад, одомашнених видів, включаючи, зокрема, верблюдів, альпак, лам);
-    Хорватія та Словенія – заборонили використання всіх диких тварин у цирках;
-    Бельгія — заборонено використовувати диких (окрім, наприклад, папуг, верблюдів, лам);
-    Данія (окрім слонів, морських левів, зебр, лисиць, норок, папуг);
-    Фінляндія, Угорщина (заборона поширюється, наприклад, на тварин, які народилися в дикій природі, слонів, носорогів та ін.);
-    Чехія, Словаччина, Болгарія (окрім дельфінів);
-    Португалія та Швеція – заборонили використання окремих видів диких тварин у цирках;
-    Естонія, Польща, Латвія – заборонили використання в цирках тварин, які народилися в дикій природі;    
У деяких країнах існують заборони на місцевому рівні, включаючи Польщу, Ірландію, Іспанію та Велику Британію.

Що на законодавчому рівні з цим питанням в Україні?

У грудні 2018 року Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт, який забороняв цирки з тваринами в Україні та встановлював відповідний перехідний період для забезпечення належного утримання тих тварин, які будуть звільнені від участі у видовищних заходах. Проте досі цей закон не ухвалено.

За даними представників ГО «UAnimals», з 2017 року в кількох містах України вже заборонено пересувні цирки з тваринами. Така заборона діє, зокрема, в Києві, Дніпрі, Львові, Івано-Франківську, Черкасах, Ужгороді, Рівному, Луцьку, Вінниці.

Що на законодавчому рівні змінює законопроєкт №2246?

Власне, автори законопроєкту №2246 пропонують внести ті зміни до вже чинних законів України у сфері захисту тварин, які допоможуть їм запрацювати на практиці.

До яких законів внесуть зміни?

1.    До Кримінального кодексу. До нього внесуть зміни в частині запровадження відповідальності за порушення правил поводження з тваринами, які використовуються у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля. За це передбачено штраф у розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією тварин за порушення правил поводження з ними.
2.    До Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Буде, зокрема, запроваджено перелік тварин, які важко переносять неволю та/або дресирування.

Який висновок Комітету щодо законопроєкту №2246?

Комітет ВР з питань інтеграції України до ЄС схвалив проєкт висновку про те, що документ не суперечить праву Європейського Союзу та зобов’язанням України, відповідно до Угоди про асоціацію. Це означає, що після відповідної ухвали профільного Комітету з питань екологічної політики та природокористування, а потім — ухвали у Верховній Раді, законодавство у сфері захисту тварин, нарешті, запрацює на практиці.
 
Фото - ГО "UAnimals"
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58