Головна > Текстові публікації > Новини
12 серпня 2021, 11:25

Єврокомісія встановила нові обмеження щодо канцерогенів у продуктах харчування

Європейська Комісія встановлює нові максимально дозволені рівні кадмію та свинцю у продуктах харчування широкого вжитку. Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Ці заходи вжито в рамках Європейського плану боротьби з раком. Вони спрямовані на подальше зменшення присутності канцерогенних забруднювачів у продуктах харчування та на підвищення доступності здорової їжі. Нові правила щодо канцерогенів почнуть діяти з 30 серпня. Вони стосуватимуться обмеження рівня свинцю. А з 31 серпня набудуть чинності нові норми щодо кадмію.

Комісарка з питань охорони здоров'я та харчової безпеки Стелла Кіріакідес зауважила: «Ми знаємо, що нездорова дієта підвищує ризик захворіти на рак. Сьогоднішнє рішення має на меті зробити здоров’я споживачів пріоритетом, а нашу їжу — безпечнішою та здоровішою, як ми й обіцяли в рамках Європейського плану боротьби з раком. Це також є подальшим кроком у зміцненні високих стандартів Європейського Союзу та забезпеченні наших громадян більш здоровими та екологічно чистими продуктами харчування».

Максимальні рівні кадмію, канцерогенного забруднювача довкілля, потенційно містяться в таких продуктах, як фрукти, овочі, зернові та олійні культури. Їх буде знижено для певних категорій цих продуктів харчування. Деякі товари повинні будуть виконувати вимогу щодо обмеження вмісту кадмію з дня набуття чинності нового регламенту. Цей крок має підвищити безпеку продуктів, що продаються та споживаються в ЄС, і допоможе вилучити з ринку харчові продукти з найбільшою концентрацією кадмію.

Крім того, буде знижено максимальний рівень свинцю у багатьох продуктах, зокрема у дитячому харчуванні. Нові обмеження щодо свинцю стосуватимуться також лісових грибів, спецій та солі.

У повідомленні Єврокомісії зазначено, що рішення щодо обмеження канцерогенів є результатом тривалої роботи Комісії, держав-членів ЄС та Європейського управління з безпеки харчових продуктів, а також консультацій з підприємствами харчової промисловості.

Кадмій — отруйний важкий метал, присутній у довкіллі як у природний спосіб, так і внаслідок сільськогосподарської та промислової діяльності. Основним джерелом забрудненням кадмієм для некурців є їжа. Свинець у раціон людини також потрапляє здебільшого через їжу.