Європейська Комісія встановлює нові максимально дозволені рівні кадмію
та свинцю у продуктах харчування широкого вжитку. Про це йдеться у
повідомленні
на сайті Єврокомісії.
Ці заходи вжито в рамках Європейського плану боротьби з раком. Вони
спрямовані на подальше зменшення присутності канцерогенних
забруднювачів у продуктах харчування та на підвищення доступності
здорової їжі. Нові правила щодо канцерогенів почнуть діяти з 30 серпня.
Вони стосуватимуться обмеження рівня свинцю. А з 31 серпня набудуть
чинності нові норми щодо кадмію.
Комісарка з питань охорони здоров'я та харчової безпеки Стелла
Кіріакідес зауважила: «Ми знаємо, що нездорова дієта підвищує ризик
захворіти на рак. Сьогоднішнє рішення має на меті зробити здоров’я
споживачів пріоритетом, а нашу їжу — безпечнішою та здоровішою, як ми й
обіцяли в рамках Європейського плану боротьби з раком. Це також є
подальшим кроком у зміцненні високих стандартів Європейського Союзу та
забезпеченні наших громадян більш здоровими та екологічно чистими
продуктами харчування».
Максимальні рівні кадмію, канцерогенного забруднювача довкілля,
потенційно містяться в таких продуктах, як фрукти, овочі, зернові та
олійні культури. Їх буде знижено для певних категорій цих продуктів
харчування. Деякі товари повинні будуть виконувати вимогу щодо
обмеження вмісту кадмію з дня набуття чинності нового регламенту. Цей
крок має підвищити безпеку продуктів, що продаються та споживаються в
ЄС, і допоможе вилучити з ринку харчові продукти з найбільшою
концентрацією кадмію.
Крім того, буде знижено максимальний рівень свинцю у багатьох
продуктах, зокрема у дитячому харчуванні. Нові обмеження щодо свинцю
стосуватимуться також лісових грибів, спецій та солі.
У повідомленні Єврокомісії зазначено, що рішення щодо обмеження
канцерогенів є результатом тривалої роботи Комісії, держав-членів ЄС та
Європейського управління з безпеки харчових продуктів, а також
консультацій з підприємствами харчової промисловості.
Кадмій — отруйний важкий метал, присутній у довкіллі як у природний
спосіб, так і внаслідок сільськогосподарської та промислової
діяльності. Основним джерелом забрудненням кадмієм для некурців є їжа.
Свинець у раціон людини також потрапляє здебільшого через їжу.