Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

12 серпня 2021, 11:25

Єврокомісія встановила нові обмеження щодо канцерогенів у продуктах харчування

Європейська Комісія встановлює нові максимально дозволені рівні кадмію та свинцю у продуктах харчування широкого вжитку. Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Ці заходи вжито в рамках Європейського плану боротьби з раком. Вони спрямовані на подальше зменшення присутності канцерогенних забруднювачів у продуктах харчування та на підвищення доступності здорової їжі. Нові правила щодо канцерогенів почнуть діяти з 30 серпня. Вони стосуватимуться обмеження рівня свинцю. А з 31 серпня набудуть чинності нові норми щодо кадмію.

Комісарка з питань охорони здоров'я та харчової безпеки Стелла Кіріакідес зауважила: «Ми знаємо, що нездорова дієта підвищує ризик захворіти на рак. Сьогоднішнє рішення має на меті зробити здоров’я споживачів пріоритетом, а нашу їжу — безпечнішою та здоровішою, як ми й обіцяли в рамках Європейського плану боротьби з раком. Це також є подальшим кроком у зміцненні високих стандартів Європейського Союзу та забезпеченні наших громадян більш здоровими та екологічно чистими продуктами харчування».

Максимальні рівні кадмію, канцерогенного забруднювача довкілля, потенційно містяться в таких продуктах, як фрукти, овочі, зернові та олійні культури. Їх буде знижено для певних категорій цих продуктів харчування. Деякі товари повинні будуть виконувати вимогу щодо обмеження вмісту кадмію з дня набуття чинності нового регламенту. Цей крок має підвищити безпеку продуктів, що продаються та споживаються в ЄС, і допоможе вилучити з ринку харчові продукти з найбільшою концентрацією кадмію.

Крім того, буде знижено максимальний рівень свинцю у багатьох продуктах, зокрема у дитячому харчуванні. Нові обмеження щодо свинцю стосуватимуться також лісових грибів, спецій та солі.

У повідомленні Єврокомісії зазначено, що рішення щодо обмеження канцерогенів є результатом тривалої роботи Комісії, держав-членів ЄС та Європейського управління з безпеки харчових продуктів, а також консультацій з підприємствами харчової промисловості.

Кадмій — отруйний важкий метал, присутній у довкіллі як у природний спосіб, так і внаслідок сільськогосподарської та промислової діяльності. Основним джерелом забрудненням кадмієм для некурців є їжа. Свинець у раціон людини також потрапляє здебільшого через їжу.