Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

21 лютого 2024, 15:17

Комітет розглянув законопроєкти спрямовані на адаптацію законодавства України до права ЄС

На позачерговому засіданні 21 лютого Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув підготовлені до ІІ читання законопроєкти, спрямовані на адаптацію законодавства України до права Європейського Союзу та виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Це, зокрема, проєкт Закону №10337 про доброчесне лобіювання. У пояснювальній записці вказано, що проєкт розроблено з метою забезпечення правових засад лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик та стандартів, нормативно-правового регулювання взаємодії посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування із зацікавленими сторонами та суб’єктами лобіювання, встановлення прозорих механізмів діяльності суб’єктів лобіювання та посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування. А також механізмів контролю за лобістською діяльністю. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №5593-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. За висновком Комітету, проєкт Закону підготовлений до другого читання (в редакції від 19.02.2024 року) не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання у зв’язку із зауваженнями Комітету.

Проєкт Закону №5865 про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Як вказано у пояснювальній записці,законопроєкт розроблено з метою побудови ефективної системи регулювання, нагляду та запобігання зловживанням у відповідності з Принципам Міжнародної організації комісій з цінних паперів (далі – IOSCO) та іншою міжнародною практикою. Це також має дозволити реалізувати зобов'язання відповідно до Меморандуму про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону підготовлений до другого читання (в редакції від 19.02.2024 року) не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання у зв’язку із зауваженнями Комітету.

Також Комітет ухвалив рішення рекомендувати визначити євроінтеграційними низку законопроєктів.