Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

16 лютого 2024, 07:42

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Не маємо права здатися, бо це єдиний наш шанс вибороти своє майбутнє

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на цьому під час дискусії міжнародної жіночої лідерської мережі «WILD», присвяченій другій річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що війна в Україні триває не два роки, а десять, і за цей час вторгнення Росії в Україну перейшло у повномасштабну стадію: «Нам варто проаналізувати, чому це повномасштабне вторгнення стало можливим. І ми маємо бути чесними з собою, бо це стало можливим тому, що агресор не отримав гідної відсічі вчасно. Тому що ми, як світова спільнота, не відповіли гідно на напад Росії на Грузію у 2008-му. Не відреагували, як слід, на напад Росії на Крим у 2014-му». За період із 2014 до 2022 року, за словами голови Комітету, Росія в Україні вбила понад 14 тисяч людей, понад 30 тисяч було поранено, більш як два мільйони стали внутрішньо переміщеними особами. «Світ вдавав, що нічого особливого не відбувається в Україні, і не спромігся відредагувати об’єднано і сильно, щоб зупинити агресора. Тому ця повномасштабна війна і стала можливою», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, Україна — єдина, хто має право бути втомленою від цієї війни: «Ми справді втомилися, ми виснажені, але ми не маємо права здатися, бо це єдиний наш шанс вижити і вибороти своє вільне майбутнє». Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила, що самої лише відваги українців не достатньо, щоб вистояти і перемогти у цій екзистенційній війні. «Нам потрібна підтримка вільного світу, тих, хто так само, як і ми поважає міжнародне право, дбає про безпеку і визнає право кожної незалежної держави на самовизначення. Ми не можемо дати диктаторам можливість наслідувати приклад Росії, яка підриває самі основи міжнародного порядку, фундаментальні права і свободи», — сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна зараз перебуває у дуже важкій стадії війни. Бо боротьба українців за виживання, за майбутнє своє і своїх дітей відбувається на тлі втоми і дедалі більшої байдужості світу. «Світ недооцінює того, що ціла велика багатомільйонна нація потерпає від щоденного терору з боку РФ. І попри все, ми продовжуємо працювати, існувати, як держава, усі наші служби роблять свою справу. І ми, парламентарі, також продовжуємо працювати», — наголосила голова Комітету. Більше того, за її словами, Україна продемонструвала вагомі результати на шляху європейської інтеграції — спершу отримала статус кандидатки на вступ до ЄС, а нещодавно і рішення про відкриття переговорів про членство з ЄС.

Голова Комітету з питань інтеграції України переконана, що весь вільний світ зараз дійшов межі, де Третя світова війна вже почалася. Вона триває поки гібридними методами. «Ми можемо зупинити її, перемігши Російську Федерацію і не давши підстав будь-яким іншим диктаторам атакувати незалежні держави, загрожувати світовій безпеці. Ми ще можемо це відвернути. Але це потребує дій». За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, це потребує негайного забезпечення України всією необхідною зброєю, підтримки України фінансово та гуманітарно. «Це дасть можливість вільному світові відновити верховенство права на міжнародному рівні, відвернути страждання і біль людей на різних континентах. Але, якщо ми цього не зробимо — те зло, яке Росія несе, буде розростатися і ширитися світом», — підсумувала голова Комітету.