Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

08 лютого 2024, 07:47

У Комітеті відбулася зустріч із заступницею міністра закордонних справ Естонії

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук зустрілися із делегацією Міністерства закордонних справ Естонії. Естонську делегацію представляли: Кюлліке Сілласте-Еллінга, заступниця Міністра закордонних справ Естонії із політичних питань; Аннелі Кольк, пані Посол Естонської Республіки в Україні; Мардж Мардісалу-Кахар, Генеральний директор Департаменту Східної Європи та Центральної Азії Міністерства закордонних справ Естонії;
Рейн Ойдеківі, радник Департаменту Східної Європи та Центральної Азії Міністерства закордонних справ Естонії та Вагур Соосаар, заступник голови дипмісії Естонії в Україні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Естонії за постійну, системну підтримку України, а також за послідовну адвокацію європейської та євроатлантичної інтеграції України. Голова Комітету відзначила зусилля Естонії, як і інших Балтійських держав у переговорах зі Сполученими Штатами щодо затвердження військової допомоги Україні. «Тут потрібні наші спільні зусилля і наша спільна робота і зі Сполученими Штатами, і також з тими європейськими державами, які мають потенціал збільшити допомогу Україні, можуть поділитися зі своїх запасів та виробничих спроможностей».

Щодо євроінтеграційного шляху — голова Комітету відзначила важливість відкриття переговорів про членство України у Європейському Союзі. «Це історичне рішення, ухвалене Європейською Радою є великим поступом для України», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зауважила, що зараз важливо ухвалити рамку перемовин і варто це зробити навесні, ще до початку виборів у Європейському Союзі. За її словами, Україна свідома викликів на цьому шляху, зокрема, можливого спротиву Угорщини. Тому розраховує на підтримку Естонії і в цьому питанні — спільній роботі європейських партнерів з Угорщиною.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також подякувала Естонії за підтримку рішення щодо роботи нового фінансового механізму ЄС для допомоги Україні Ukraine facility. Цей механізм передбачає залучення понад 50 млрд євро допомоги на відновлення України протягом наступних чотирьох років. Вона відзначила важливість того, що саме за наполяганням депутатів Європарламенту Верховна Рада України буде залучена до роботи Уряду з європейською стороною в рамках цього механізму.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук також подякував Естонії за всебічну підтримку. Він відзначив ще й співпрацю з цією державою на регіональному рівні. На розвитку міжрегіональної співпраці України із західними партнерами зараз зосереджена велика увага, бо роль регіонів у відбудові і відновленні України буде вкрай важливою. Тому реалізація спільних проєктів на рівні громад є позитивним прикладом і напрямом, який, за словами Вадима Галайчука, має розвиватися.

Заступниця Міністра закордонних справ Естонії Кюлліке Сілласте-Еллінга пообіцяла підтримку Естонією України на шляху європейської інтеграції. Вона зауважила, що це складний і довгий процес, який в Естонії тривав понад 6 років. Кюлліке Сілласте-Еллінга висловила оптимізм щодо процесу євроінтеграції України. Вона також зазначила, що Естонія залишається відданою у збройній підтримці України. Тому ухвалила рішення про довгострокову підтримку і протягом 4 років віддаватиме на військову допомогу Україні 0,25% ВВП. Заступниця Міністра закордонних справ Естонії також додала, що Естонія працювати і з іншими державами, щоб переконати їх підтримувати Україну.