Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

02 лютого 2024, 10:06

Іванна Климпуш-Цинцадзе про євроінтеграцію — на нас чекає багато домашньої роботи

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у дискусії «Інтеграція України в ЄС: наступні кроки», організованій Центром Вілсона у Вашингтоні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що шлях України додому, в Європу є значно довший, ніж, приміром, у Польщі чи Балтійських держав. Але причина не тільки в Україні та у постколоніальному спадку, якого вона позбувається, а й у неготовності європейської сторони раніше прийняти Україну. І ця неготовність, як і постійні хитання української влади, за словами голови комітету, впливали на суспільну думку українців щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. І лише після Революції Гідності, а тим більше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну підтримка європейської та євроатлантичної інтеграції безпрецедентно зросла. «Багато уроків засвоєно з обох сторін і багато висновків зроблено. Наш шлях усе ще триває, але ми сподіваємось і віримо, що зараз ми набагато ближче до досягнення цих стратегічних цілей для нас, для країни і для нашого майбутнього», — сказала голова Комітету.

Цей шлях, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, був сильно ускладнений тим, що Росія завжди бачила Україну частиною своїх імперських амбіцій. Відтак щоразу, коли в РФ помічали успіхи українського народу, трансформацію України у демократичну, вільну, європейську державу, вони розуміли, що це крах їхніх колоніальних сподівань. Але, Україна не має нічого спільного з Росією. «У нас інша ментальність, історія, інший шлях. Думаю, гасло Революції Гідності про те, що свобода є нашою релігією найкраще описує сутність українців і нашу відмінність від росіян», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Щодо подальшого шляху євроінтеграції голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС переконана, що це має бути дорога з двостороннім рухом. «Важливо з європейського боку не втратити ту відданість та єдність, яку ми спостерігаємо протягом останніх двох років, не впасти у втому і в «стурбованість», як це було колись. З боку України ж — на нас чекає багато домашньої роботи. Ми маємо працювати над тим, щоб дотримуватися демократичних принципів, свободи слова, створювати та зміцнювати вже існуючі механізми для забезпечення верховенства права», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зауважила, що окрім цього Україна матиме дуже багато технічних завдань в рамках приведення свого законодавства до права ЄС. І це потребуватиме великих інституційних зусиль, а також підтримки європейських партнерів на цьому шляху.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також зауважила, що хотіла б бачити більше рішучості від країн-членів НАТо щодо готовності прийняти Україну. За її словами, навіть під час війни це рішення можливе, потрібна лише політична воля. Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що країни НАТО свого часу зробили все, щоби відтермінувати рішення  прийняти Україну до своїх лав, але це не завадило Росії почати війну. «Уся ця кривава війна триває попри те, що ми не отримали запрошення, не отримали Плану дій щодо членства у 2008 році чи інших сигналів. Гляньте, як легко Росія проковтнула членство Фінляндії в НАТО, так само проковтне членство Швеції. Тому це не через загрозу приєднання України до Альянсу РФ веде цю війну». Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що членство України в НАТО може стати реальною гарантією тривалого миру на континенті, але це потребуватиме великої політичної волі з боку країн-членів Альянсу, зокрема, з боку США.