Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

13 листопада 2023, 09:21

Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала три складові успішної євроінтеграції

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у форумі «Re:Open Zakarpattia». Під час дискусії, присвяченій рекомендації Європейської комісії відкрити переговори щодо вступу України в ЄС, а також подальшим крокам у цьому напрямі Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала три складові успішного процесу євроінтеграції та ті сфери, на яких Україна має зараз зосередитися.

По-перше, це інституційна спроможність. «На сьогодні вона не достатня для того, щоби бути успішними на цьому шляху. Ми маємо вкладати багато зусиль у людей, у фахівців, у реформу державного управління, щоби гарантувати, що ми маємо спроможності і можемо досягти задекларованих цілей», — сказала голова Комітету.

По-друге, кредит довіри від українців та європейських партнерів. «Зараз ми маємо високу підтримку європейської інтеграції з боку українців — понад 85%. І ми маємо розуміти, що це дуже емоційна підтримка, це надія побачити світло в кінці тунелю. Тому для нас, тут в Україні, важливим завданням є зберегти цю підтримку», — вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе. Але так само, за її словами, важливо втримати довіру зовнішню, довіру партнерів, які готові бачити Україну у складі Євросоюзу.

По-третє, важливо, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, зосереджуватися не суто на економічній інтеграції, а серйозну увагу звертати на політичну складову, бо це основа Європейського Союзу, суть Копенгагенських критеріїв, яким мають відповідати члени ЄС. На тлі воєнного стану, за її словами, не можна забувати про демократичні цінності, які є фундаментом Євросоюзу і яким має відповідати Україна. Йдеться про свободу слова, про вільні медіа, про збереження тих реформ, які Україна вже здійснила. «Якщо ми не будемо здатні зберегти те, за що борються наші Збройні Сили, наше суспільство, ми можемо опинитися перед серйозною проблемою зниження підтримки нашої країни», — сказала голова Комітету.