Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

03 листопада 2023, 07:49

Комітет розглянув законопроєкти, які пропонують реформувати Бюро економічної безпеки України

На засіданні 2 листопада Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону №10088 про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів із реформування Бюро економічної безпеки України. Законопроєкт пропонує за прикладом практик НАБУ, САП та Національного агентства з питань запобігання корупції провести реформування складу та змісту вимог до діяльності конкурсної комісії з призначення Директора БЕБ. Достроково припинити повноваження першого заступника та заступників Директора БЕБ, а Кабміну — оголосити новий конкурс на посаду Директора Бюро економічної безпеки України. Упродовж року діючі співробітники БЕБ, як пропонує законопроєкт, мають пройти атестацію, предметом якої є оцінка професійної компетентності, рівня знань та умінь, професійної етики, доброчесності та наявності конфлікту інтересів. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону частково відповідає положенням Угоди про асоціацію та потребує доопрацювання з метою усунення дискримінаційних положень. Щодо альтернативного законопроєкту №10088-1 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42973) про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів із реформування Бюро економічної безпеки України Комітет ухвалив висновок, що він не суперечить положенням Угоди про асоціацію, але потребує доопрацювання з урахуванням висловлених Комітетом зауважень.

Також на засіданні члени Комітету розглянули та ухвалили висновки щодо таких законопроєктів:

проєкту Закону  №9674 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із прийняттям Закону України «Про водовідведення та очищення стічних вод». Законопроєкт пропонує на законодавчому рівні встановити адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері водовідведення. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

Проєкт Закону №9596 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива. Комітет ухвалив висновок, що положення проєкту не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням в сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №10162 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону географічних зазначень для харчових продуктів та спиртних напоїв. Документ пропонує встановити адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері схем якості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, а також у сфері географічних зазначень спиртних напоїв. За висновком Комітету, законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції та праву ЄС.
Проеєкт Закону №10131 про внесення змін до деяких Законів України щодо використання правозастосовної практики Європейського Союзу. Документ пропонує впровадити норми, які передбачають врахування українськими судами та суб’єктами владних повноважень європейського правозастосовного досвіду в галузі державної допомоги та конкуренції. За висновком Комітету, положення проєкту не суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням в сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №10069 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності діяльності у сфері виявлення, розшуку та управління активами. Законопроєкт, як зазначено в пояснювальній записці, розроблено з метою підвищення ефективності діяльності державних органів у сфері виявлення, розшуку та управління активами, а також виправлення та уточнення окремих положень законодавства. Комітет ухвалив висновок, що за заявленою метою законопроєкт не суперечить Угоді про асоціацію та положенням Директиви 2014/42.

Проєкт Закону №10187 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оприлюднення висновків комітетів Верховної Ради України та інших документів на веб-сайті Верховної Ради України. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить Угоді про асоціацію, але потребує доопрацювання з метою усунення правової невизначеності.

Проєкт Закону №10082 про внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права" для забезпечення та реалізації освітнього процесу. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію, водночас потребує  доопрацювання з метою максимального врахування положень Директиви 2001/29/ЄС та Директиви 2019/790/ЄС.

Проєкт Закону №10111 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог законодавства про автомобільний, міський електричний та залізничний транспорт. За висновком Комітету, законопроєкт відповідає Угоді про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Проєкт Закону №9558 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації. Як зазначено у пояснювальній записці, законопроєкт розроблено з метою уточнення окремих положень законів України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» та «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», які стосуються заборони вилучення анатомічних матеріалів у загиблих внаслідок бойових та інших силових дій, порядку реімбурсації лікарських засобів для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді, врегулювання трансплантації за принципом «доміно», діяльності Національного трансплантологічного комітету. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції та праву ЄС.

Проєкт Закону №9304 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відсторонення від участі в управлінні державними справами посадових та службових осіб, які здійснювали виїзд за кордон під час дії правового режиму воєнного стану в Україні без поважних причин. Законопроєкт пропонує встановити обмеження щодо висування в кандидати та обрання на посаду Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, а також для призначення на посаду члена Кабінету Міністрів України, вступу на державну службу для посад категорії «А» для осіб, які маючи статус особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, здійснили виїзд за межі України в особистих цілях, без мети службового відрядження, або іншої поважної причини, передбаченої Правилами перетинання державного кордону громадянами України. Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції щодо дотримання принципів демократії і верховенства права, а також може призвести до порушення Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод.