Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

24 жовтня 2023, 08:45

Іванна Климпуш-Цинцадзе на КБФ: «Членство України в НАТО може покласти край війні»

У понеділок, 23 жовтня, в рамках Київського безпекового форуму відбувся захід «Сміливий порядок денний Вашингтонського саміту НАТО у 2024 році».
Під час заходу було представлено звернення Атлантичної Ради до Президента Сполучених Штатів Америки щодо вступу України до НАТО.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що своєчасність і швидкість рішень про надання військової допомоги є ключовою для перемоги України на полі бою. «Кожен командувач, плануючи воєнну операцію, розраховує мати всі потрібні для цього ресурси. І це якраз те, чого нашим військовим командирам бракувало протягом усього цього часу. У них не було усіх засобів, щоб спланувати чи то захист, чи то контрнаступ. Я пригадую наш перший з початку повномасштабного вторгнення парламентський візит до Вашингтона у квітні минулого року і нашу гарячу дискусію у Пентагоні. Ми тоді казали нашим американським колегам, що саме час почати тренування наших пілотів на винищувачах F-16. Ми казали тоді — ви дасте нам F-16, це лише питання часу. То чому ж не почати тренування вже зараз? Ці рішення надзвичайно важливі для України, щоб перемогти на полі бою», — сказала голова Комітету.

Вона подякувала Атлантичній Раді за важливу зміну формулювання позиції Заходу. Ідеться про те, що Захід підтримуватиме Україну не просто стільки, скільки буде потрібно, а стільки, скільки потрібно, щоби забезпечити перемогу України і поразку Росії. «Це надзвичайно важливо. Бо це свідчить про нашу спільне розуміння того, яким має бути результат цієї оборонної війни, яку ми змушені вести на нашій землі», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету впевнена, що говорити про членство України в НАТО вже зараз є вкрай важливим, бо саме членство в Альянсі, хай там як гучно це звучить, може покласти край війні Росії в Україні. Звісно, це вимагає єдності і сміливості з боку західних партнерів, якої на даний момент немає в цьому питанні. «Якщо би була готовність і політична воля керівництва США та інших лідерів Альянсу щодо членства України в НАТО — то знайшлися б і способи, як це реалізувати», — вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе. На її думку, жодним чином не можна прив’язувати членство України в НАТО до закінчення війни в Україні, оскільки це лише підбадьорюватиме Росію робити все, щоб якомога на довше затягти війну. Водночас, за словами голови Комітету, українці довели — те, що для всього світу здавалося неможливим — можливо і вже реалізовано.

Як приклад, Іванна Климпуш-Цинцадзе навела надання Україні статусу кандидатки на вступ до ЄС. Вона висловила сподівання, що вже до кінця цього року Україна зможе розпочати переговори про вступ до Євросоюзу. «Запорукою цього успіху, на додачу до безмежної відданості і сміливості Збройних Сил та усього суспільства, стала також єдність усіх гілок влади в України. І це те, що дало змогу отримати відгук у західних пратнерів», — сказала голова Комітету. Тому зараз варто усім знову мобілізуватися, щоб досягти такого ж успіху і в інтеграції України до Альянсу. Бо лише членство України в НАТО може гарантувати тривалий мир і стабільність на континенті, впевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе.