Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

18 жовтня 2023, 07:58

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Вільний світ має дати потужну відсіч тим, хто зазіхає на самі засади демократії»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Передбачення майбутнього демократії» 27-ї конференції Форуму 2000, яка відбувається у Празі.

Іванна Климпуш-Цинцадзе пригадала слова Верховного представника ЄС Жозепа Борреля, який зауважив, що старого світового порядку більше не існує. Світ рухається в бік автократій. Іноді у демократичних країнах ці автократії вже одягнені в демократичні костюми. У світі відбувається зсув у бік правого радикалізму. Але попри все це, як зазначив головний дипломат ЄС, неможливо проміняти цінності на матеріальні речі — на їжу, електрику, енергоносії, соціальне забезпечення. Цінності і матеріальне мають йти поруч.

Голова Комітету подякувала всім, хто стояв і стоїть поруч з Україною, яка щосили намагається дати відсіч ворогу. «Але я також хочу нагадати, що ми били у дзвони ще з 2014-го, попереджаючи, що за цінності треба боротися. Їх не можна сприймати, як належне. Їх треба відстоювати. Однак, не можу сказати, що нас чули. Можливо, слухали, але не обов’язково чули. Тому я радію, що світ прокинувся зараз і розуміє, що ми маємо дати жорстку відсіч автократіям і відстояти право вільних країн захищати себе та свої цінності і розвиватися так, як вони прагнуть», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Водночас, за її словами, демократичні держави мають зберегти відданість цій боротьбі. Бо вже спостерігається втома, певне зміщення уваги в бік більш побутових проблем. «Але ми маємо зрозуміти, що допоки ми не подбаємо про базові цінності — не буде що будувати. Бо інші суспільні ціннності є наслідком і перевагою демократії, а не навпаки», — зауважила голова Комітету. Коли всі навколо обговорюють втому, українці, за її словами, просто не мають права втомитися, бо мусять боротися, щоб існувати, виживати, мати майбутнє, мати змогу трансформуватися. «Мені учора колега іноземний сказав, що втомився, але отримує додаткову енергію від українців. Що ж — це не дається нам легко. Бо на кону наші життя, життя нації, життя кожного з нас, наших сімей. Щоб досягти успіху — ми маємо робити все одночасно — здійснювати реформи, битися, боротися за підтримку України», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наполягла, що вільний світ має дати потужну відсіч тим, хто зазіхає на самі засади демократії. Іноді це технологічна відсіч, іноді — економічна, а також воєнна. «І ми не повинні боятися. Є тонка межа, коли демократії проявляють слабкість, вважаючи, що можуть чогось досягти шляхом переговорів, аргументів із тими, хто цих аргументів не потребує й не чує. Тому йдеться про нашу силу і готовність захищати те, у що ми віримо», — сказала голова Комітету.