Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

17 жовтня 2023, 12:53

Іванна Климпуш-Цинцадзе на 27-ій конференції Форуму 2000: «Україна має максимально мобілізуватися для повноправного членства в ЄС»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Перспективи та виклики вступу України до ЄС» 27-ї конференції Форуму 2000, яка відбувається у Празі.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала європейським країнам та членам Європейського Союзу за ухвалення принципово важливого історичного рішення про надання Україні та Молдові статусу країн-кандидаток на вступ до ЄС. Це, за її словами, стало для українського суспільство світлом у кінці тунелю. Після цього Україна почала виконувати сім умов, які супроводжували надання кандидатського статусу. Принципово важливо, на думку голови Комітету, було те, що Європейська Комісія погодилася на проміжну оцінку прогресу України: «Бо ця оцінка стала до певної міри витверезуючим фактором для всіх, хто в Україні працює над реалізацією цього завдання, і дозволила всім додатково мобілізуватися. Сподіваюся, що найближчими днями якраз будуть ухвалені додаткові рішення, які вже максимально наблизять нас до виконання цих семи пунктів». Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна розраховує на позитивну рекомендацію Європейської Комісії і на політичне рішення Європейської Ради про відкриття перемовин про членство вже цьогоріч. «Але ми також усвідомлюємо, що це буде, напевно, останнім політичним авансом, який отримає Україна на цьому шляху. І це саме той момент, коли має початися неймовірна, важка, системна робота над виконанням усіх завдань, які дозволять Україні претендувати на повноцінне членство», — сказала вона.

На цьому шляху, за її словами, принципово важливо бути максимально відповідальними й чесними у діалозі і взаємодії з українським суспільством: «Маємо розуміти, наскільки складним може бути цей шлях, і не створювати завищених очікувань щодо часових рамок та готовності України до набуття повноцінного членства і до ухвалення цього рішення на рівні Європейського Союзу». Також голова Комітету наголосила на необхідності чесної й відвертої розмови з європейськими партнерами з тим, щоби завдання, які формуються для України на шляху євроінтеграції, прямо відповідали досвіду тих країн, які вже пройшли цей шлях чи його зараз проходять, і щоб не формувалися ті завдання, які є надмірними для набуття членства.

Велику частину дискусії присвятили процесу обговорення необхідних внутрішніх реформ для Європейського Союзу. «Ми всі, як в Україні, так і в ЄС маємо усвідомлювати нагальність моменту, щоби ті країни, які претендують на членство в ЄС, не стали заручниками довготривалих дискусій стосовно внутрішніх перетворень у Євросоюзі. І щоби не створювалися штучні, додаткові, вигадані перешкоди для того, щоби країни-кандидати чи країни, які ведуть перемовини про членство, не отримували тих завдань, які неможливо виконати», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Україна, за її словами, має максимально мобілізуватися, щоби здійснити ті перетворення, які дозволять впевнено говорити про те, що вона є політично, економічно та соціально готова до повноправного членства в ЄС. «Це означає і серйозну підтримку з боку партнерів, і велику системну роботу, включно зі зміцненням спроможності всіх інституцій, і велику роботу із залученням громадянського суспільства та всіх стейкхолдерів над тими завданнями, які дозволять кожному українцю почуватися впевненіше у майбутньому», — сказала голова Комітету.