Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

16 жовтня 2023, 09:17

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми повинні скористатися ситуацією, коли для Урсули фон дер Ляєн та Шарля Мішеля вступ України в ЄС – уже особиста історія»

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми повинні скористатися ситуацією, коли для Урсули фон дер Ляєн та Шарля Мішеля вступ України в ЄС – уже особиста історія»

Наприкінці жовтня Єврокомісар з питань сусідства та розширення, Олівер Варгеї, представить щорічну доповідь щодо розширення, яка може відчинити двері для ухвалення політичного рішення щодо початку офіційних перемовин про вступ України до Європейського Союзу.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе у відеоблозі  аналізує, наскільки успішно Україна наразі виконує сім умов, які отримала разом зі статусом кандидата, з якими перешкодами стикається, і як змінилися акценти у ставленні європейських партнерів до виконання цих рекомендацій. «Ситуація з виконанням семи рекомендації значно складніша. І питання далеко не тільки в Угорщині. За виконанням цих рекомендацій дуже ретельно стежать і наші друзі, які ще на лютневому Саміті Україна–ЄС цього року казали, що найкращий піар у світі не допоможе вступу до ЄС, якщо Україна на 110% не виконає сім умов. Причому це виконання має бути не формально-технічним – замало ухвалити закон, треба довести, що він працює», — зауважує Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона впевнена, що зараз увага європейських партнерів змістилася з виконання Україною економічної частини євроінтеграційних завдань на політичну складову. «І це сталося не просто так. У наших партнерів є питання щодо рівня демократії, щодо верховенства права та свободи слова», — наголосила голова Комітету.

Вона також звернула увагу на проблеми з проведенням реформ та ухваленням важливих законів: «Чому ще місяць тому експертна спільнота била в набат про стагнацію і навіть відкат кількох реформ у порівнянні з попередньою, травневою оцінкою? Чому лише з другої спроби повноцінно відновили електронне декларування. Чому залишаються питання з ухваленням закону про PEP? Чому не ухвалені закони про посилення НАБУ і про зміцнення незалежності САП? Чому не почався жоден конкурс з відбору суддів КС за новим законом?». Відповідь, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, у наявності політичної волі для виконання цих критеріїв. «Треба перестати гратися у фасад демократії, а реально її забезпечувати разом із належним балансом гілок влади», — наголосила вона.

Кандидатський статус, впевнена голова Комітету, – це великий аванс, над яким працювали всі — Парламент, Президент, Уряд, опозиція, громадські організації та журналісти. «Але, насамперед, ми отримали його завдяки українському народові та Силам оборони. Ціна цього авансу – життя конкретних людей. Тому, подолавши з 2014 року такий великий шлях, ми просто не можемо згаяти можливість, яку маємо. Ми повинні скористатися ситуацією, коли для Урсули фон дер Ляєн та Шарля Мішеля вступ України – це вже особиста історія. Але ми з вами не маємо жити у світі ілюзій, а бути реалістами і казати собі і людям правду. Тоді нам обов’язково вдасться», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.