Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

05 жовтня 2023, 10:55

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Блокада українського зерна — лише один з інструментів російської агресії. Не можна усунути один інструмент війни. Треба діяти всеохопно»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у Варшавському безпековому форумі. Вона виступила у дискусії «Голод у вигляді зброї: спроби Росії дестабілізувати світ».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що будь-які спроби домовитися з Росією наперед приречені на поразку: «Ми можемо тут обговорювати, що може бути зроблено, щоби допомогти транспортувати українське зерно — конвої, які б супроводжували кораблі, що його перевозять; можемо вирішувати, чиї це кораблі мають бути, щоб, як вважають західні партнери, не спровокувати ще більше загострення. Можемо говорити про посилення Шляхів солідарності для транспортування зерна суходолом. Можемо також дискутувати про фінансові механізми для зниження вартості перевезення цього зерна. Але я переконана, що все це не працює. Це лише підводить нас до головного: щоб українське зерно, нарешті, могло потрапляти в країни призначення — потрібно, щоб Україна перемогла у війні. І для цього потрібні інструменти. Щоб перемогти і відновити економіку України».

Голова Комітету впевнена, що у зерновій кризі Росія діє точно так само, як вона діє в Україні: «Коли вона хоче, щоби українці залишилися без тепла, електро- та газопостачання на зиму — атакує нашу інфраструктуру. Коли вона хоче позбутися конкурента в агросфері, коли, можливо, хоче знизити санкційний тиск на себе чи вплинути на країни Півдня — вона атакує українські порти, транспортну інфраструктуру, зернові склади, вона підриває Каховську ГЕС і масово мінує найродючіші українські землі. Росія хоче, щоб ці землі у розрізі кількох наступних десятиліть не використовувалися для посівів». РФ, за словами голови Комітету, робить все, щоби знищити Україну. Вона скоює геноцид проти українського народу. «Ми маємо зрозуміти — зернова блокада, атака української інфраструктури — все це інструменти російської війни. Ми не можемо усунути лише один з інструментів. Треба діяти всеохопно», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона заявила, що не вірить в угоди з Росією: «Ми бачили угоду з Росією за посередництва Туреччини та ООН і бачили, як недовго вона тривала перед тим, як Росія її порушила навесні цього року». РФ, за словами голови Комітету, використовує будь-яку слабкість, кожен сумнів, який вона бачить. «Росія зараз для себе бачить можливість щось виторгувати — можливо, послаблення санкційного тиску. І це те, з чим міжнародна спільнота та міжнародні організації наразі не можуть впоратися», — сказала глова Комітету. Тож, за її словами, настав час замислитися — які інструменти міжнародні організації мають використовувати у їхній політиці проти Росії. Чи спроможні вони, взагалі, ефективно діяти? «Росія уже зруйнувала міжнародний порядок, який був встановлений після Другої світової війни. Нам потрібні нові інструменти у протистоянні Росії. Ми не можемо піддатися на те, на чому Росія зараз намагається зіграти — втомі від війни. Війна близько до вас. Люди помирають щодня. Про це треба пам’ятати», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.