Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

18 вересня 2023, 16:55

Іванна Климпуш-Цинцадзе учасникам COSAC: «Час запитати себе — чи все зроблено для України, щоб допомогти перемозі?»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС виступила на засіданні голів COSAC у Мадриді. COSAC — це Конференція Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів та країн-кандидатів на вступ до ЄС. Нинішня зустріч голів COSAC відбувається в рамках парламентського виміру головування Іспанії в ЄС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала європейським колегам за військову, гуманітарну, економічну та політичну підтримку, а також іспанському головуванню у Раді ЄС за пріоритизацію українського питання в порядку денному Євросоюзу. «Минула ніч у Києві знову була жахливою. 18 дронів камікадзе та 17 російських крилатих ракет було збито нашими силами ППО — тими засобами захисту, якими ви нам допомогли», — сказала голова Комітету. Вона заклакала європейських колег не звикати до війни і не думати, що вся допомога, яку вже треба було надати — надана. «Очікуваня від контрнаступу України злетіли до небес. Так, ніби ми живемо в голлівудському кіно. Ми не живемо в голлівудському кіно. Ми живемо у жахливій реальності, в якій щодня намагаємось вижити. Час запитати себе — чи все зроблено для України, щоб допомогти перемозі?» — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, українці помирають щодня, у своїх домівках, на вулицях, на робочих місцях: «Наші міста руйнують, а діти травмовані і налякані. Сім’ї — розділені, люди депортовані і зазнають тортур. Наша нація, яка обрала свободу, боротьбу за незалежність і демократію, потребує вашої подальшої підтримки». За словами голови Комітету, Україна потребує допомоги у трьох ключових напрямах: перемогти у війні, відбудувати країну і здійснити перетворення, щоб досягти не лише своєї стратегічної мети, а мрії усього народу — стати членами ЄС та НАТО. «Це можливо, якщо ми об’єднаємо наші зусилля, якщо ми і далі залишатимемось об’єднаними. І я сподіваюся, що ви поділяєте мій підхід і розумієте, що ви допомагаєте Україні не з благодійності чи жалю, а тому, що вірите у ті речі, за які ми боремось, — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. — Із вдячністю за все, що було нам надано і для нас зроблено, ми просимо про більше. Більше зброї та боєприпасів, більше артилерійських снарядів, засобів для розмінування України, а також далекобійної зброї, щоб наші Сили Оборони мали змогу нас захистити і повністю звільнити усю нашу землю. Ворог не чекав, поки ми підготуємось до контрнаступу. Ворог діяв. Кожен квадратний метр нашої землі зараз нашпиґований їхньою вибухівкою».

Але навіть на тлі цієї варварської війни Україна, за словами голови Комітету, продовжує реформи і рухається до своєї стратегічної мети — приєднання до Європейського Союзу: «Ми зосереджені на виконанні семи умов, якими супроводжувалося надання кандидатського статусу Україні. І ми сподіваємось на позитивну оцінку Єврокомісії щодо виконаної роботи. І на основі цього сподіваємось на відкриття переговорів про членство в Європейському Союз»і.

Вона застерегла учасників від закликів до припинення Україною вогню: «Росія не хоче миру. Росія хоче капітуляції України. А це не той мир чи припинення вогню, на яке Україна може погодитись. Якщо б Україна на це пішла — це б лише дало змогу Росії зібрати нові ресурси, щоб розпочати новий напад. І якщо ми погодимось на переговори з Гітлером 21 століття — це буде крах міжнародного порядку, міжнародного права, сподівань на недоторканність міжнародно визнаних кордонів, а також ваги міжнародних інституцій». Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зазначила, що це дало б імпульс усім диктатурам світу до зміни міжнародних кордонів силою. Вона також закликала до роботи над санкціями, особливо над тим, які би закрили лазівки в уже ухвалених санкційних пакетах: «Ми так пишаємось собою, що припинили імпорт російського газу, але соромимося того факту, що продажі російського скрапленого газу зросли на 30% протягом цього року. Якщо ми відверті у питанні санкцій, то маємо зробити все, щоб закрити лазівки для їхнього порушення».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила, що від приєднання України до ЄС виграє не лише Україна, а й уся Європа, бо це зробить її сильнішою ціннісно, військово, економічно та культурно.