Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

08 вересня 2023, 08:45

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч із французькими депутатами

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією депутатів Національних Зборів Французької Республіки – членів Міжпарламентської групи дружби «Франція-Україна». Французьку делегацію представляли шестеро представників різних політичних партій — як від влади, так і з боку опозиції.


Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за військову, гуманітарну, фінансову і політичну підтримку, яку надала і продовжує надавати Франція. «І дуже розраховуємо на те, що ваша готовність стояти з нами до перемоги є абсолютно цілісною», — сказала голова Комітету.

Вона також зауважила, що для Комітету була вкрай важливою підтримка Францією надання Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС. «І ми дуже розраховуємо, що, очевидно, на основі тієї оцінки, яка буде проведена Європейською Комісією, на основі, сподіваємося, позитивних рекомендацій Європейської Комісії, Франція підтримає рішення про відкриття перемовин про членство України в ЄС вже наприкінці цього року», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Французькі парламентарі зазначили, що за останні два роки в Національній асамблеї Франції напрацювали три важливі резолюції на підтримку України. Перша резолюція стосувалася засудження російської агресії. Друга — визнання Голодомору геноцидом українського народу. І третя — щодо визнання ПВК Вагнер терористичною організацією.

«Наша мета сьогодні вислухати ваші потреби і побажання, як нам краще зорієнтувати свою допомогу Україні, і які меседжі передати французькому суспільству», — сказав Бенжамен Аддад, керівник групи дружби з Україною Національної Асамблеї Французької Республіки.

Французька делегація також поцікавилася, на якій стадії в Україні виконання семи умов, що супроводжували надання статусу на вступ України до ЄС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за ініціативу і роботу французьких колег над парламентськими резолюціями на підтримку України. Вона зазначила, що не лише приватна військова компанія «Вагнер» є терористичною групою, а й я вся держава Росія є терористичною. «Сподіваюся, що дискусії і усвідомлення того, що Росія є державою-терористом, починає працювати у вашому Парламенті, і можливо, він зможе дійти до ухвалення резолюції про визнання Росії державою-терористом, яка зараз веде нову геноцидну війну проти України», — сказала голова Комітету. Вона заявила, що Росія використовує абсолютно терористичні методи, коли воює проти України, руйнуючи школи, садки, культурні заклади, музеї та енергетичну інфраструктуру. Тому найбільшою потребою України і надалі є зброя, засоби протиповітряної оборони, ракети та артилерійські снаряди. Голова Комітету відзначила рішення Президента Макрона надати Україні 50 ракет «Скальп». «Для нас вони принципово важливі для руйнування російського логістичного забезпечення. Але ми просимо вас розглянути можливість надати нам додаткові ракети «Скальп». Критично важливо також постачання зенітних установок «Кроталь», які себе дуже добре зарекомендували», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що для України є надзвичайно важливим виконати сім умов, які супроводжували надання кандидатського статусу. «Водночас ми дуже добре усвідомлюємо, що ці сім умов — не єдине, що ми маємо зробити, щоб трансформувати Україну у відповідності до вимог ЄС», — зауважила голова Комітету. За її словами, Парламент працює над тим, щоб максимально виконати свою частину роботи в рамках виконання цих семи умов. «Не все йде гладко. Це важка робота. І хоча ми представляємо різні політичні сили — ми всі разом працюємо над тим, щоби нам вдалося зробити максимально якісну роботу до того, як Європейська Комісія буде нас оцінювати», — сказала голова Комітету.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук поінформував, що зараз є сильна політична воля і координація між різними гілками влади — Президентом, Урядом та Парламентом в тому, щоби виконати сім рекомендацій і підготуватися до наступного кроку  — початку перемовин. «Ми також працюємо у тісній співпраці з європейськими інституціями. Верховна Рада — з Європейським Парламентом для того, щоби координувати ці зусилля і для того, аби вчасно обмінюватися інформацією стосовно очікувань і стосовно тих складнощів, які у нас є», — сказав Вадим Галайчук.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко наголосив на тому, що важливо притягти Росію до відповідальності за злочини проти людяності та злочин агресії проти України. Він попросив допомоги Франції у підтримці створення Спеціального міжнародного трибуналу.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що важливо також проводити роз’яснення серед французьких громадян, чому Україна має вступити до Європейського Союзу та НАТО. Розраховувати на стійкий мир в Україні і світі без членства України в Альянсі, за її словами, неможливо: «Для нас дуже важливо, щоби Франція була тим потужним голосом, який має не лише свою позицію, а й продовжує працювати з країнами-партнерами Альянсу, з вашими колегами-парламентарями, щоби формувати такий же підхід до вступу України до Альянсу і серед інших». Вона також зазначила, що важливо розширювати коаліцію країн вільного світу на підтримку української перемоги. «Розраховуємо, що ви на своєму парламентському рівні можете додатково розповідати правду про цю війну, правду про те, що відбувається в Україні. Сподіваємося, що з вашою допомогою будемо мати додаткові країни разом з нами, які будуть розуміти, що відбувається, і підтримувати відновлення міжнародного права», — сказала голова Комітету.