Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

30 серпня 2023, 09:02

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч з канадськими парламентарями

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС, разом із колегами із Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, зустрілися з канадськими колегами Джеймсом Безаном, заступником Голови комітету національної безпеки парламенту Канади, який також є тіньовим міністром оборони Канади та Петом Келлі, членом комітету національної безпеки парламенту Канади.

Українські депутати подякували Канаді за всебічну підтримку, яку вона надає Україні. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, водночас, наголосила, що важливо зберігати інтенсивність і швидкість допомоги. «Зараз Захід рухається від усвідомлення того, що Україна не може програти у цій війні до усвідомлення, що Україна має перемогти. Але у плані підтримки ми поки що не отримуємо її достатньо для того, щоби перемогти. І наші партнери поки не докінця готові діяти так, щоби Росія була переможена. Вони досі остерігаються Росії», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Так само, на її думку, не має рішучості партнерів щодо членства України в НАТО. Позиція Канади, за словами голови Комітету, може бути значно сильнішою і гучнішою щодо запрошення України до Альянсу. «Бо не буде тривалого миру в Європі, якщо Україна не стане членом НАТО. Якщо ж Україна і далі залишатиметься у так сірій зоні — вона постійно буде наражатися на небезпеку і знову постане перед викликом захищатися від ворога самостійно», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також наголосила, що Україна потребує ще більше засобів протиповітряної оборони. Бо РФ атакує всю Україну — громадян, інфраструктуру, порти. Україна має захистити себе і в цьому далі потребує допомоги своїх союзників.

Перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук зазначив, що членство України в НАТО у жодний спосіб не може бути предметом обговорення з Росією. Він також закликав Канаду допомогти працювати з тими державами, де російська пропаганда мала особливо великий вплив, щоби донести їм правду про війну в Україні.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко наголосив, що членство України в ЄС та НАТО є пріоритетами для України, тому допомога Канади на цьому шляху має величезне значення.

Сторони також обговорили енергетичну безпеку, розмінування, потреби України у зброї. Канадські парламентарі пообіцяли підтримку у цих питаннях, а також подальшу допомогу у розмінуванні України, санкційному тиску на Росію, у навчанні і тренуванні українських військових. Вони наголосили на міжпартійний підтримці України у парламенті Канади. Також зазначили, що їхня країна може зробити ще більше. У цьому контексті канадські депутати пообіцяли працювати зі своїм урядом, закликаючи надавати потужну і тривалу підтримку Україні.