Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

17 серпня 2023, 15:12

У Європейській Комісії зареєстрували громадську ініціативу «Збереження та розвиток української культури, освіти, мови та традицій у країнах ЄС»

Про це йдеться у повідомленні Європейської Комісії. Організатори ініціативи «Збереження та розвиток української культури, освіти, мови та традицій у країнах ЄС» закликають ЄК активізувати дії щодо підтримки інтеграції українських біженців в ЄС. А також розробити нове законодавство для збереження української культури, мови, традицій і спадщини та створити загальноєвропейську структуру інтеграційних центрів для українців.

«Питання українських біженців щодо збереження культури, мови, традицій і спадщини, а також інтеграції та взаєморозуміння добре розуміють в ЄС, де вже зроблено значні кроки для його вирішення та створення необхідної законодавчої бази. 21 березня 2022 року відбулося позачергове засідання Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних установ (EFNIL), під час якого учасники одноголосно підтримали членство України в мовному просторі ЄС. Це рішення дозволяє сформулювати законодавчу стратегію захисту української мови як майбутньої мови ЄС», — йдеться в обґрунтуванні ініціативи.

Ініціатори документа закликають створити інформаційні центри під умовною назвою «Центр інтеграції та розвитку української культури та мови в країнах ЄС «Ми разом»» у тих країнах Європейського Союзу, де українських громадян, які втекли від війни не менше 10 000 осіб. Ці центри автори ініціативи закликають створити за фінансової підтримки та під егідою структур Європейського Союзу. А метою таких центрів, як вказано в обґрунтуванні, має стати надання консультацій, в тому числі юридичної та психологічної підтримки для сприяння інтеграції українських біженців у європейські країни, при цьому зберігаючи українську національну та мовну ідентичність. Також ініціатива закликає створити факультативи та освітні програми, які передбачають інтенсивне навчання української мови як для дітей, так і для дорослих, у тому числі громадян ЄС. Проводити заняття з української культури, історії та її взаємозв'язку з історіями країн ЄС, підтримувати, зберігати культурну спадщину українського народу, мистецтво, літературу, музику та інші форми творчості.

Варто зазначити, що рішення про реєстрацію ініціативи має суто юридичний характер і не є підставою для будь яких правових чи політичних висновків Єврокомісії щодо цієї ініціативи, а також заходів, яких буде вжито, якщо ініціатива отримає необхідну підтримку.

Після реєстрації в організаторів є півроку, щоб почати збір підписів. Якщо ініціатива набере мільйон підписів протягом року у щонайменше семи різних державах-членах ЄС, Єврокомісія змушена буде відреагувати. Вона повинна буде вирішити, вживати заходів у відповідь на запит чи ні, і повинна буде пояснити свою аргументацію.