Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

28 червня 2023, 09:06

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми всі утримуємо єдність, щоби бути сильнішими»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у панельній Дискусії “На захисті стійких демократичних інституцій впродовж війни та у післявоєнний період” Національного демократичного інституту.

Вона подякувала всім, хто долучився до того, щоби Україна отримала історичне рішення про надання їй кандидатського статусу на вступ до ЄС. «Я хочу подякувати всім, хто долучився до того, що нам це вдалося. Починаючи від наших Сил Оборони і завершуючи всіма представниками громадянського суспільства. Тому, що це була спільна робота і громадянського суспільства, й Парламенту, Уряду, Президента, і це тоді нам вдалося.
Зараз, дивлячись на те, що ми маємо так звану вербальну оцінку від Європейської Комісії стосовно семи умов, які нам були виставлені, можна вважати, що дві умови виконані, над п’ятьма нам потрібно працювати», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Водночас, вона застерегла від невиправданого піару та популізму навколо  європейської та є євроатлантичної інтеграції. Вона закликала реально оцінювати той обсяг роботи, який треба зробити для виконання семи вимог ЄС та наполегливо працювати: «Деякі з цих рекомендацій, зокрема рекомендація, яка стосується закону про нацменшини, потребуватиме нашої спільної, реальної, глибокої, публічної і непублічної роботи. Дуже багато залежить від нас. Ми розуміємо, що є політична воля з боку наших партнерів підтримувати наш рух. Тож давайте нею максимально скористаємося, бо у нас є дійсно унікальне вікно можливостей цього року. Але ми маємо так само зробити свою домашню роботу, щоби нам не було соромно і щоб ми не прикривалися жертвами і героїзмом наших Сил оборони».
Водночас голова Комітету заявила, що її дуже турбують окремі тенденції, які є сьогодні в Україні — згортається децентралізація, зменшуються повноваження місцевих органів влади, йде атака на свободу слова під виглядом необхідності інформаційної єдності. За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, плюралізм і розвиток політичних партій є невід'ємною частиною демократії. «Зараз, протистоячи дракону, нам важливо самим не стати драконом. Наші захисники і захисниці стоять сьогодні не виключно на сторожі наших територій, наших міст, сіл і навіть людей. Вони стоять за принципи. Ця війна почалася тоді, коли українське суспільство остаточно сказало «ні» автократії, остаточно сказало, що наше місце у європейському світі», — зазначила голова Комітету. Тому, на її думку, завданя депутатів, представників Уряду та представників громадянського суспільства, які розуміють цінність демократії і важливість принципів — ці принципи зберегти. «Я хочу чути ваш голос. Ми всі утримуємо єдність, щоби ми могли бути сильнішими. Але давайте будемо чесними в тих дискусіях, де ми можемо накреслити шлях, що треба зробити інакше для того, щоби нам вдалося зберегти ті цінності, заради яких зараз віддають життя наші захисники і захисниці», — підсумувала голова Комітету.