Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

18 квітня 2023, 16:27

Комітет розглянув законопроєт, який пропонує спростити та цифровізувати процедуру оцінки впливу на довкілля

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на своєму засіданні 18 квітня розглянув законопроєкт №8410 про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Документ пропонує спростити та цифровізувати процедуру оцінки впливу на довкілля. Він, за словами його ініціаторів. закладає підґрунтя для військової відбудови України та розвитку бізнесу, враховуючи довкіллєву складову. Що пропонує проєкт:
зручність проходження процедури ОВД за рахунок переведення її в цифровий формат;
скорочення термінів проведення ОВД;
усунення дискреційних повноважень чиновників при ухваленні рішень;
більш ефективне і адресне інформування громадськості про початок процедури, можливість онлайн підписатися на вибрані справи та відстежити перебіг їхнього розгляду. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу, проте потребує доопрацювання з метою повного врахування положень Директиви 2011/92/ЄС.

Проєкт Закону №9139 про виноград та продукти виноградарства. Як зазначено у пояснювальній записці, законопроєкт розроблено з метою «приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства. Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, однак потребує доопрацювання з метою приведення у відповідність до принципу правого визначення.

Проєкт Закону №6311 Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів». Документ пропонує збільшити посадові оклади працівникам органів судової влади та скасувати нарахування їм додаткових стимулюючих виплат. За висновком Комітету, проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, але потребує доопрацювання з метою дотримання принципу правової визначеності та узгодження із національною правовою системою в частині оплати праці державних службовців.

Проєкт Закону №9136 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління об’єктами природно-заповідного фонду України. Проєкт пропонує врегулювати питання поводження з дикими тваринами в зоопарках, удосконалити ведення державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду України. Законопроєкт, за висновком Комітету, не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

Проєкт Закону №5473-д про внесення змін до Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції" щодо врегулювання деяких питань здійснення ринкового нагляду та відповідальності суб'єктів господарювання.Проєкт, зокрема пропонує включити до обмежувальних (корегувальних) заходів ринкового нагляду, передбачених пунктом 2 статті 22 Закону, знищення продукції або приведення її в інший спосіб до стану, що виключає її використання; надати право органам ринкового нагляду та суб'єктам господарювання фіксувати процес здійснення перевірок засобами аудіо -, фото - та відеотехніки; врегулювати питання застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог Закону. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить Угоді про асоціацію, положенням Регламенту 765/2008 та Рішення 768/2008.


Проєкт Закону №9146 про внесення змін до статті 13 Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування експорту продовольчої продукції під час воєнного стану. Документ пропонує запровадити тимчасові стимули для підтримки основних груп української продукції під час дії правового режиму воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування. Він, за висновком Комітету, не суперечить Угоді про асоціацію та положенням Директиви 2009/138, разом з цим, законопроєкт потребує експертного висновку Антимонопольного комітету України з метою оцінки допустимості запропонованої державної допомоги.

Проєкт Закону №9164 про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" щодо спрощення розміщення об’єктів інфраструктури електронних комунікаційних мереж. Проєкт пропонує надати можливість отримувати в оренду державне та комунальне майно постачальникам електронних комунікаційних послуг для розміщення технічних засобів електронних комунікацій без проведення аукціонів. Комітет ухвалив висновок, що проєкт не суперечить Угоді про асоціацію та положенням Директиви 2014/61.

Проєкт Закону №9066 про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення безпеки на залізничному транспорті. Документ пропонує унеможливили приймання на брухт елементів інфраструктури залізничного транспорту, деталей і вузлів залізничного рухомого складу, своєю чергою, сприятиме покращенню безпеки руху на залізничному транспорті. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону відповідає Угоді про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Проєкт Закону №9116 про лісові репродуктивні ресурси. Як зазначено у пояснювальній записці, законопроєкт пропонує встановити правові та організаційні засади та забезпечити правове врегулювання відносин, що виникають при виробництві і впровадженні в обіг лісового репродуктивного матеріалу в Україні, його імпорту та експорту. За висновком Комітету, законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України та праву Європейського Союзу, водночас потребує доопрацювання з метою приведення у відповідність до зазначених положень Директиви 1999/105/ЄС.

Проєкт Закону №9189 про внесення змін до статті 41 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо повернення гарантій виконання договорів підряду на час дії воєнного стану. Комітет ухвалив висновок, що положення проєкту закону не відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №9174 про внесення зміни до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо збереження пільгового режиму оподаткування пального на період воєнного стану. Документ пропонує зберегти пільговий режим оподаткування пального на весь період воєнного стану. За висновком Комітету, положення проєкту закону суперечать цілям Угоди про асоціацію, та міжнародно-правовим зобов’язанням в сфері європейської інтеграції, водночас можуть бути застосовані в рамках статі 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» Угоди про асоціацію у разі обґрунтування щодо наявності відповідних правових підстав. Положення законопроєкту також потребують узгодження з взятими Україною зобов’язаннями в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Проєкт Закону №9058 про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування операцій з ввезення транспортних засобів учасниками бойових дій, волонтерами та іншими категоріями осіб. Документ пропонує надати можливість учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, ввезти однаразово легкові транспортні засоби без сплати ввізного мита. За висновком Комітету, положення проєкту закону не відповідають Директиві 2006/112, водночас можуть бути застосовані відповідно до статей 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» та 143 «Винятки, пов’язані із безпекою» Угоди про асоціацію.

Проєкт Закону №9010 про внесення зміни до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування операцій із ввезення транспортних засобів військовослужбовцями, волонтерами та іншими категоріями осіб. За висновком Комітету, положення цього проєкту не відповідають  acquis ЄС, зокрема Регламенту 1186/2009, водночас можуть бути застосовані відповідно до статей 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» та 143 «Винятки, пов’язані із безпекою» Угоди про асоціацію