Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

31 березня 2023, 17:52

30 березня цього року відбулася зустріч членів Комітету з делегацією Комітету Європейського Союзу з політики та безпеки (далі – ПБК)

З Української сторони у зустрічі взяли участь Перший заступник Голови Комітету Вадим Галайчук, члени Комітету Петро Порошенко та Валентин Наливайченко, а також члени Комітетів з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Делегація ПБК включала представників усіх 27 держав членів-ЄС.

Довідково: Комітет з політики та безпеки ЄС функціонує відповідно до установчих договорів ЄС. ПБК відповідає за Спільну зовнішню політику та політику безпеки ЄС (CFSP) і Спільну політику безпеки та оборони (CSDP), зокрема: стежить за міжнародною ситуацією, рекомендує стратегічні підходи та варіанти політики, надає вказівки Військовому комітету, Військово-політичній групі та Комітету з цивільних аспектів управління кризою/-ами, забезпечує політичний контроль і стратегічне керівництво операціями з врегулювання криз. До його складу входять по одному представникові від кожної держави-члена ЄС. У контексті співробітництва з Україною ПБК задіяний, зокрема, у таких питаннях як запровадження санкцій щодо рф в умовах агресії, допомоги Збройним Силам України, яка надається ЄС через інструментарій Європейського Фонду Миру, Консультативної місії ЄС з реформування безпекового сектору України, Європейської військової місії (тренувальної) з допомоги ЗСУ (EUMAM), а також участі України в операціях ЄС з врегулювання криз.

Розпочинаючи бесіду, заступник Голови Комітету Вадим Галайчук висловив вдячність стороні ЄС за підтримку, яку надає Європейський Союз Україні в контексті протистояння російській агресії, зокрема як на рівні окремих держав-членів так і на рівні Союзу. Політик поінформував членів ПБК про кроки, які здійснює Верховна Рада України в контексті виконання євроінтеграційного порядку денного як в частині виконання так званих семи Рекомендацій Єврокомісії, так і загалом наближення нашого законодавства до законодавства ЄС. Висловив сподівання, що ЄС позитивно оцінить виконання Україною Рекомендацій та розпочне переговори про вступ вже в цьому році.

Член Комітету Петро Порошенко, в контексті протистояння російській агресії, наголосив на критичній необхідності постачання Україні зброї, посилення санкцій проти рф, надання фінансової допомоги Україні, невідворотності покарання російського військово-політичного керівництва за злочини агресії, а також закликав якнайшвидше розпочати переговори про вступ України до ЄС.

Валентин Наливайченко у свою чергу висловив переконання у необхідності поглиблення співпраці між спеціальними службами України та ЄС, зокрема обміну розвідувальними даними та інформацією з метою протистояння агресору не лише на полі бою, але й в інформаційному та кіберпросторі.
Заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла поінформувала європейську сторону про безпекову ситуацію в Україні, акцентувавши увагу на актуальних потребах в обороні країни.

Член комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко відзначив гібридні спроби росії зруйнувати єдність всередині ЄС, трансатлинтичну єдність, а також єдність щодо підтримки України, які Кремль не припиняв з початку повномасштабного вторгнення в Україну та закликах протистояти цим спробам.       

У своїх виступах члени ПБК і представники держав-членів ЄС висловлювали захоплення мужністю української армії та стійкістю українських державних інституцій, які вистояли і не припинили функціонувати попри російське вторгнення. Запевнили українську сторону в незмінності всебічної підтримки України та її євроінтеграційних прагнень.
Як наголосила Голова ПБК Дельфін Пронк, щодо питання підтримки України в ЄС зберігається абсолютна єдність і одностайність серед всіх держав-членів. Представники ПБК наголошували на необхідності збереження євроінтеграційного порядку денного реформ, зокрема в частині виконання Рекомендацій Єврокомісії, що, на їх думку, значно пришвидшить ухвалення рішення на рівні ЄС про початок переговорів про вступ. Також дуже важливим у контексті майбутнього членства України в ЄС, на думку членів ПБК, є поглиблення двосторонньої співпраці на рівні інституцій з державами-членами ЄС, посилення спроможностей тих інституцій, які на даному етапі задіяні в процес підготовки євроінтеграційних рішень нашої країни.