Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

31 березня 2023, 09:00

«Для довготривалого миру на континенті Україна має бути в НАТО», — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко зустрілися з представниками політичних сил обох палат Парламенту США. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що зі зміною балансу в Палаті представників, Україна продовжує мати двопартійну підтримку.

«Зростає увага до контролю допомоги США, і в ці дні відбулося кілька слухань, присвячених прозорості і контролю, насамперед, за зброєю. Водночас із нашого спілкування розуміємо, що посилюватиметься і моніторинг фінансової допомоги, яка йде на покриття наших бюджетних витрат. Маємо усвідомлювати, наскільки прискіпливим є цей контроль, і робити все, аби і надалі до нас не було претензій, і ми могли отримувати життєво необхідну підтримку», — повідомила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Водночас вона наголосила, що жертовності українців замало, і партнери мусять забезпечити вирішальну перевагу України: «За моїми відчуттями, у Вашингтоні є розуміння важливості для нас інструментів перемоги. Ми говорили про додаткову зброю, від  артилерійських снарядів, дронів, танків, протиповітряного захисту до далекобійної зброї та літаків».

Крім того українські депутати переконували американських колег посилити санкційний тиск на Росію – її атомну енергетику, банківську систему, обрізати їй можливості отримання товарів подвійного призначення.

«Зараз американські колеги активно працюють над можливостями не тільки замороження, а і конфіскації російських активів на потреби України. Але ми всюди порушували і питання створення спеціального трибуналу, який би притягнув воєнних злочинців до відповідальності», — сказала голова Комітету.

Вона також повідомила, що відбулася відверта розмова з партнерами про чіткість щодо майбутнього України в НАТО. «Переконана, що на вільнюському саміті НАТО має бути сформульована і проартикульована більш амбітна ціль євроатлантичної інтеграції України. Треба визнати реальність – для довготривалого миру на континенті Україна має бути всередині Альянсу. До саміту ще є час, і маємо об’єднати для цього зусилля всіх, хто працює з членами НАТО», — підсумувала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.