Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

30 березня 2023, 08:49

У питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції всі політичні сили єдині — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у панельній дискусії «Розвиток міжпартійної співпраці для зміцнення демократичної стійкості» Саміту за демократію 2023, який відбувається у Вашингтоні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала країнам вільного світу, які обрали бік добра, захищаючи Україну: «Вперше в історії ми відчуваємо, що не самі. Але наша боротьба ще не закінчилася». Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС нагадала, що війна почалася не рік, а вісім років тому. І, на її думку, міжнародна спільнота зробила достатньо помилок, пропустила багато дзвоників, які варто було чути і реагувати, щоби відвернути цю брутальну, варварську, повномасштабну війну.

Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна після 24 лютого, коли почалось повномасштабне вторгнення, виступила єдиним фронтом. Парламентарі також об’єдналися. «Коли російські війська стояли навколо Києва, ми були доволі серйозною ціллю для ворога, зібравшись усі в одній будівлі. Але ми були щасливі це зробити. Ми всі зібралися конституційною більшістю Парламенту. Для багатьох це було несподівано, що ми не тікали, не шукали для себе і своїх сімей безпечнішого місця. Ми були там, щоб служити своїй країні. Були раді бачити одне одного і, попри наші запеклі суперечки, були раді служити своїй країні, ухвалювати рішення, які не мають політичного підґрунтя, а спрямовані на те, щоб захистити свій народ», - сказала голова Комітеті. Тоді голосування Парламенту, за її словами, базувалося на консенсусі: «Усе обговорювалося на погоджувальних радах. І ми як голови Комітетів були присутні на цих обговореннях. Ми бачили цю єдність перед обличчям екзистеційної загрози, перед потребою того, щоб країна вижила. Тому ми працювали в абсолютно унікальній атмосфері».  

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що за найважчих випробувань Парламенту вдавалося втримати єдність: «Щоб захистити свою незалежність, наше право обирати свій шлях після перемоги, яку, як ми сподіваємося, з вашою допомогою ми здобудемо. І тут, звісно, нам потрібно ще більше зброї, ще більше санкційного тиску на Росію, притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах, а також фінансову і гуманітарну допомогу. І ми всі про це говоримо в унісон. Так само, як і про нашу європейську та євроатлантичну інтеграцію».

Однак, за словами голови Комітету, є й інші дискусії, різні підходи до базових питань демократичного ладу під час воєнного стану. «Звісно, воєнний стан обмежує доступ суспільної думки, активну участь усіх сторін у політичному житті, а також те, якою інформацією можна чи не можна ділитися. Це важливо з питань безпеки. На жаль, Парламент з міркувань безпеки, не повідомляє про пленарні засідання заздалегідь, не запрошує журналістів на засідання, не веде прямих трансляцій. Ми можемо інформувати суспільство про ухвалені рішення лише після того, як виходимо з будинку Парламенту.
Іноді це призводить до того, що виборці не знають, що насправді Парламент робить. І іноді в ухвалених рішеннях Уряду звинувачують Парламент. Але Парламент не представлений у публічній площині до того рівня, до якого він має бути представлений», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також наголосила, що зараз в Україні унікальна ситуація, коли монобільшість сама формує коаліцію. «У багатопартійній системі, за умови відсутності чітких прописаних правил взаємодії між більшістю і меншістю, за умови відсутності політичних традицій і відповідних принципів політичної культури, яка вимагає дотримання процедур та залучення опозиції, це створює додаткові спокуси, які є дуже ризикованими», — вважає голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Вона переконана, що в будь-якому парламенті саме більшість має відповідально ставитися до діалогу з опозицією для того, щоб не втрачати систему стримувань та противаг. «Я була і в попередньому скликання Парламенту, і в Уряді під час минулого скликання. Я була по обидва боки. Тому переконана, що це відповідальність більшості — чесно підходити до діалогу з опозицією і бути готовою до такого діалогу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.