Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

20 жовтня 2022, 17:57

Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у «Криниця форум 2022»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Шлях України до євроатлантичної сфери», що відбулася в рамках щорічної інноваційної конференції у польській Криниці.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що шлях України до євроатлантичної спільноти є довгим та важким: «Через кров s тисячі смертей. Мабуть, жодна з країн ЄС та НАТО не долала такий шлях».

На цьому шляху, за словами голови Комітету, було п’ять масштабних помилок. Дві з боку України та три з боку Заходу. Перша помилка полягала в тому, що Україна не використала епоху слабкості росії у 90-ті роки та не вступила в ті часи до ЄС та НАТО, як це зробили майже всі сусіди: Польща, Чехія, країни Балтії та інші. Друга – це, так званий принцип, багатовекторності зовнішньої політики та проголошений нейтральний статус нашої країни.

Перша помилка Заходу полягала в тому, що країни вільного світу вирішили, що росії можна прищепити західні цінності шляхом її економічної інтеграції. Як виявилось, і політична, й інтелектуальна західна еліта погано вчили історію. «Росія – це країна для якої загарбницькі війни є способом існування, основним інструментом зовнішньої та внутрішньої політики. Росія – це країна царя та рабів», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Друга помилка – це відмова у ПДЧ для України та Грузії на Бухарестському саміті у 2008 році. Саме тоді путін вирішив, що Захід слабкий і що його можна шантажувати. Третя помилка – це політика умиротворення агресора після нападу на Україну у 2014 році. Бо це знову було розцінене путіним як прояв слабкості та стало головною причиною повномасштабного вторгнення 24 лютого.

Щодо українського шляху до євроатлантичної спілноти, то його успіх, на думку голови Комітету, залежить від двох речей. Перша – готовність України продовжувати реформи, які вже були розпочаті. Друга — політична воля та готовність Заходу. «І якщо з точки зору цінностей та готовності суспільства немає проблем ні в першому, ні в другому (ми знаємо опитування, де переважна більшість європейців підтримують вступ України до ЄС та НАТО), то з точки зору еліт є питання», — вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе. Рівень готовності України, за її словами, не менший, ніж рівень багатьох країн на момент їхнього вступу до НАТО та ЄС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе водночас висловила сподівання, що західні суспільства вже усвідомили, що цінності треба не тільки декларувати, але й захищати. А разом з цим —захищати і країни, що сповідують ці цінності. Зрештою, членство України в ЄС та НАТО Заходу потрібне не менше, ніж українцям.