Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

08 вересня 2022, 12:11

Єврокомісія запропонувала призупинити дію Угоди ЄС про спрощення візового режиму з росією

Пропозиція Єврокомісії призупинити дію Угоди про спрощення візового режиму скасує спрощення для громадян росії, які звертаються за короткостроковою візою до Шенгенської зони. Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії. Замість цього будуть застосовуватися загальні правила Візового кодексу. Це означає, що російські громадяни більше не матимуть привілейованого доступу до ЄС і зіткнуться з більш тривалим, дорожчим і складнішим процесом оформлення візи. «Така країна, як росія, яка веде загарбницьку війну, не повинна претендувати на спрощення візового режиму, доки вона продовжує проводити свою деструктивну зовнішню політику та військову агресію щодо України, демонструючи повну зневагу до міжнародного порядку, заснованого на правилах», - вказано у повідомленні ЄК.

На практиці для російських заявників це означатиме:

візовий збір зросте з 35 євро до 80 євро для всіх заявників;
довший час розгляду: стандартний кінцевий термін ухваленням консульствами рішення щодо візових заявок збільшиться з 10 до 15 днів. Цей період може бути продовжений максимум до 45 днів в окремих випадках, коли необхідний додатковий розгляд заявки;
обмежувальні правила щодо багаторазових віз: заявники більше не матимуть легкого доступу до багаторазових віз до Шенгенської зони;
ширший перелік підтверджувальних документів: заявники повинні будуть надати повний перелік документів під час подання заяви на отримання візи. Вони більше не матимуть переваг від спрощеного списку, включеного до Угоди про спрощення візового режиму.

Держави-члени матимуть широкі повноваження щодо розгляду заявок на короткострокові візи для громадян росії та зможуть запровадити більш ретельний контроль щодо громадян рф, які подорожують до ЄС. Водночас, у пропозиції Єврокомісії вказано, що ЄС залишатиметься відкритим для певних категорій росіян, зокрема, для членів сім’ї, журналістів, дисидентів та представників громадянського суспільства.

Комісар ЄС із внутрішніх справ Ільва Йоханссон заявила: «росія продовжує порушувати міжнародне право своїми незаконними воєнними діями, вчиняючи жорстокі злочини проти українців і підриваючи європейську та глобальну безпеку та стабільність. Ці дії порушують фундаментальні принципи, на яких було укладено Угоду про спрощення візового режиму, і суперечать інтересам ЄС та його держав-членів.… Незабаром ми розглянемо додаткові вказівки, щоб забезпечити посилену перевірку візових заяв і перетину кордону російськими громадянами, не відмежовуючись від російських дисидентів і громадянського суспільства».

Також Єврокомісія представила пропозицію щодо невизнання російських паспортів, виданих на окупованих територіях України, оскільки росія наразі застосовує практику видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях України, зокрема на Херсонщині та на території Запорізької області. Законодавча ініціатива Єврокомісії передбачає, що держави-члени ЄС не повинні визнавати російські паспорти, видані на окупованих територіях України.

Пропозиції Єврокомісії має затвердити Рада ЄС. Ухвалене рішення набуде чинності на наступний день після його публікації в Офіційному журналі ЄС.