Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

07 вересня 2022, 10:05

Україна потребує збереження єдності європейських партнерів у протистоянні російській федерації

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час зустрічі з латвійською делегацією. Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала латвійському народу, парламентарям і уряду за послідовну і постійну підтримку України та українського народу.


Вона зауважила, що Україні потрібен і буде корисним досвід Латвії у процесі європейської інтеграції: «Просто зараз ми працюємо над тим, щоб збільшити спроможність секретаріату нашого Комітету, щоби мати змогу аналізувати усі проєкти законів перед першим та другим читанням. Зараз у нас немає такої можливості. Ми також працюємо над тим, щоб збільшити виконання Угоди про асоціацію з ЄС, а також ті рекомендації, які Рада ЄС сформулювала перед Україною, надавши нам кандидатський статус». Голова Комітету вважає зараз однією з основних проблем на шляху європейської інтеграції недостатню інституційну спроможність: «Нам потрібні люди, тренінги, досвід. Все, що може бути зроблене у цьому напрямі, щоб налагодити процеси, буде дуже корисним».

Занда Калніня-Лукашевіча, Парламентська секретарка Міністерства закордонних справ Латвії, зауважила, що Латвія віддає 0.8% свого ВВП на допомогу Україні. Це другий показник у світі. Першою є Естонія. За її словами, те, що робить Україна в умовах війни, викликає захоплення: «Під час повномасштабної війни, в якій ви боретеся за свій суверенітет і незалежність, вам вдається продовжувати надавати усі громадські послуги, складати плани щодо великої відбудови, продовжувати реформи та євроінтеграцію. Це дуже надихає. І це мотивація для інших країн не втомлюватися». Пані Занда Калніня-Лукашевіча запевнила, що Латвія і далі надаватиме Україні політичну, військову підтримку, а також допомагатиме у відбудові.

Сторони обговорили питання заборони видачі віз Євросоюзу громадянам росії. Голова Комітету повідомила, що Верховна Рада ухвалила резолюції із закликом припинити видавати росіянам візи. «Це люди, які підтримують вбивства українців. Вони підтримують у такий спосіб розширення імперії. Вони не заслуговують на право планувати і проводити свої відпустки у країнах, які вони так сильно ненавидять», - сказала вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна потребує збереження єдності і одностайності європейських партнерів у протистоянні російській федерації, а також збройну підтримку: «Зараз потрібно розблокувати доступ до танків НАТО, щоб Україна мала змогу отримувати не тільки радянську техніку. Настав також час ухвалити політичне рішення щодо тренування і підготовки українських пілотів винищувачів».

Голова Комітету також наголосила, що Україна потребує підтримки європейських партнерів у здійсненні тих реформ, які треба провести, щоб мати змогу почати переговори про членство в ЄС. Зокрема, у виконанні семи вимог, які Україна має виконати для початку переговорів про вступ. Однією з важливих реформ є ухвалення закону про медіа. Латвія, за словами пані Занда Калніня-Лукашевіча, пройшла нелегкий шлях до створення громадського мовника і зараз дуже пишається тим, що має справді незалежне від держави медіа. Україна, за її словами, могла б скористатися досвідом Латвії