Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

25 серпня 2022, 19:35

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «І в Україні, і на Заході протягом десятиліть було забагато політиків і замало державних діячів»



Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у відкритті Літньої Єврошколи-2022, яка є частиною програми EU Study Days in Ukraine-2022. Навчання відбудеться 25-29 серпня у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала учасників школи і зауважила, що після отримання кандидатського статусу Україна особливо потребує фахових, патріотичних, розумних кадрів, які би долучилися до виконання великих, амбіційних євроінтеграційних завдань. «Адже шлях від кандидатства до членства в ЄС — непростий, потребуватиме великої кількості серйозної, копіткої, не такої гучної роботи, як би хотілося багатьом, щоби вона весь час звучала у вигляді досягнень чи перемог. Але це, насамперед, знання, яких ми сьогодні відчутно потребуємо», – сказала голова Комітету.

Вона поінформувала, що зараз і Парламент України, і Уряд налаштовані на те, щоби збільшити свою інституційну спроможність на шляху європейської інтеграції. А це означає і пошук фахових кадрів, які можуть посилити і пришвидшити реалізацію завдань, рекомендацій, умов та планів, котрі Україна має пройти, щоб успішно перейти зі статусу кандидата до початку переговорів про членство в ЄС. «Тому дуже розраховую, що ви скористаєтеся максимально цією школою, і дякую, що школа зараз продовжує працювати і в офлайн форматі… Долучайтеся до тих можливостей, які сьогодні є в державі. Маючи відповідальність і можливість  здійснювати парламентський нагляд над роботою Уряду, ми завжди потребуємо тих, хто допоможе проаналізувати наявну інформацію, яка до нас стікається», – сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна сьогодні перебуває в особливій ситуації, коли під час повномасштабної війни має продовжувати рух до Європейського Союзу, який також має унікальну підтримку громадян. Уперше за роки відновлення незалежності, за даними дослідженням КМІС, 81% громадян України підтримують шлях до Європейського Союзу. «Я тішуся, що нам є на кого спертися, але також хочу застерегти від того, щоби ми з вами очікували, що можемо перескочити велику кількість додаткових сходинок, які треба пройти, щоби бути сильною країною-членом Європейського Союзу, щоби бути конкурентною країною-членом ЄС», – зазначила голова Комітету.

Вона переконана, що надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС було політичним рішенням, яке стало можливим завдяки зусиллям Збройних Сил і суспільства України, які показали неймовірну готовність боронити державу. Також — завдяки повному об’єднанню усіх політичних сил, громадянського суспільства, Парламенту, виконавчої влади, Президента України. Водночас вона застерегла що, попри війну, Україна має докласти усіх зусиль, аби зберегти свою основну відмінність від диктатури російської федерації, яка сьогодні агресивно нападає на Україну: «Саме демократичні засади, саме політичний вимір виконання критеріїв для початку перемовин і для подальшого вступу у Європейський Союз, як на мене, буде принциповим та основним у остаточному вирішенні питання, чи Україна може і готова стати країною-членом Європейського Союзу. Не економічні питання, а саме політичні питання. І тому демократичні процедури, демократичні права, незалежність інституцій, баланс влад — це ті речі, які, безперечно, мусимо захистити для того, щоби бути успішними».

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала учасникам Єврошколи думку Джеймса Кларка про те, що політики думають про наступні вибори, а державні діячі — про наступні покоління: «Ми, на моє переконання, маємо цю страшну війну, в якій платимо великою кількістю українських життів, через те, що і в Україні, і на Заході протягом цих десятиліть було забагато політиків і замало державних діячів». Вона закликала учасників Єврошколи налаштовуватись на те, щоби бачити майбутнє держави і формувати візію України як державні діячі, а не як політики. «Нам цього зараз дуже не вистачає, і сподіваюся, що з вашою залученістю все вдасться», — сказала голова Комітету.