Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

21 червня 2022, 11:35

Комітет розглянув законопроєкт, який пропонує запровадити мораторій на підвищення цін на газ і теплопостачання

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на позачерговому засіданні 21 червня розглянув проєкт закону №7427 
«Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення». Він пропонує на час дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення запровадити мораторій на підвищення цін і тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Це стосується, зокрема, тарифів на послуги розподілу природного газу, тарифів на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів. 

Також законопроєкт передбачає, що протягом зазначеного періоду ціна на природний газ для побутових споживачів не може бути збільшена стосовно ціни, що застосовувалася станом на 24 лютого 2022 року. При цьому постачальникам природного газу забороняється здійснювати будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв’язку з наявністю цієї заборгованості тощо.

Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не відповідає п.1 та 22 преамбулі Директиви 2009/73/ЄС щодо забезпечення стабільності енергетичної системи та безпеки енергопостачання, а також пункту 1 статті 3 Директиви 2009/73/ЄС щодо недопущення дискримінації обов’язків теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та потребує доопрацювання.

Водночас, більшість інших норм законопроєкту не містять  часового обмеження на період воєнного часу, а в назві є поняття «на період подальшого відновлення», що також означає невизначеність в часі. Таким чином у законопроєкті  порушується принцип правової визначеності («legаl certainty»).

На додаток, відповідно до пункту 5 Додатку ХХVII-A Угоди про асоціацію, Україна зобов’язана провести консультації з Європейською Комісією щодо сумісності законопроєкту з правом ЄС.
З огляду на безпекову ситуацію, Комітет наголосив на необхідності проведення Урядом України термінових консультацій з Європейською Комісією щодо положень законопроєкту між першим та другим читанням.
Також необхідно відтермінувати розгляд законопроекту до отримання відповідного висновку Європейської Комісії.